Matilda Malmberg håller i en enorm Blomkålssvamp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På jakt efter kantareller hittade Matilda Malmberg från Nossebro något helt annat – en blomkålssvamp på över tre kilo. Foto: privat

Matilda hittade blomkålssvamp på över tre kilo i Nossebro

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Malmberg var ute i skogen med sina barn och plockade svamp när hon stötte på ett ovanligt fynd – nämligen en blomkålssvamp på hela 3,5 kilo.

– Vi började äta av den igår, säger Matilda Malmberg.

I helgen var Matilda Malmberg från Nossebro ute i skogen med sina barn Hedda och Penny för att plocka svamp när de stötte på något de aldrig sett förut.

– Vi kom fram till en tall och då hittade vi en jättestor svamp som såg ut som en blomkål, säger Matilda Malmberg.

”Egentligen inte så ovanlig”

Blomkålssvampen är inte så ovanlig som den fått rykte om att vara, under rätt förutsättningar finns det goda chanser att stöta på bjässen ute i naturen – ofta en på flera kilon.

Men då svampen främst växer i gammal tallskog har den blivit svårare att hitta i takt med att mer skog skövlas.

– I och med att man tar ner så mycket skog som man gör nu försvinner vissa svamparter som annars inte skulle varit så ovanliga om skogen fått stå kvar, säger Theresia Lückner, regionombud vid Svampkonsulenternas Riksombud

Blomkålssvampen växer ofta i mycket gammal tallskog, gärna på träd som är upp mot 150 till 200 år, och har därför blivit en så kallad signalart.

– Går man i skogen och hittar en blomkålssvamp vet man att just det trädet är ett väldigt väldigt gammalt träd, säger Theresia Lückner .

Vägde 3,5 kilo

När Matilda plockade svampen fick den knappt plats i korgen, väl hemma vägde hon svampen till hela 3,5 kilo.

– Vi har börjat äta den. Jag har aldrig smakat något liknande. Det närmast jag kan beskriva det är som bacon, fast inte lika smakrikt, säger Matilda Malmberg.

Är det vanligt att hitta en blomkålssvamp som väger såhär mycket?

– Det är stort med 3,5 kilo, men det är inte det största. Jag vet inte vad rekordet är men det pratas om upp emot 10 kilo, säger Theresia Lückner.

Vanlig förväxling mellan arter

Blomkålssvampen, som är en ätbar art, förväxlas ofta med fingersvampen på grund av deras liknande utseende. Förr i tiden var även fingersvampen klassad som en matsvamp, men efter man hittat giftiga arter av den som endast kan urskiljas med mikroskop, avråder man nu från att använda svampen för matbruk.

Enligt Theresia Lückner vid Svampkonsulenternas Riksombud är det enklaste sättet att urskilja svamparna på genom att dela de på mitten. En blomkålssvamp är nämligen väldigt lik en blomkål i sin struktur, medan fingersvampen växer som små toppar från roten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.