Miljontals döda lysräkor i en vik utanför Uddevalla, SVT:s reporter man med svart rock och grå mössa sitter på huk vid stranden i Skredsvik och stoppar ned handen i vattnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ligger som en tjock smet” – starta klippet för att se bilderna från Skedsvik där en jättelik mängd döda lysräkor hittats. Foto: Richard Veldre/SVT

Miljoner döda lysräkor hittade vid strand i Skredsvik

Publicerad

Miljoner av döda lysräkor har hittats vid en strand i Skredsvik i Uddevalla kommun. Vad som ligger bakom massdöden är fortfarande oklart.

– Det var mängder med räkor. Det såg ut som det gör i räklådorna i affären nästan, säger Urban Carlsson som har en båt vid platsen.

Det var på måndagsförmiddagen som Urban Carlsson fick syn på lysräkorna, som är av arten krill, när han skulle ut och fiska hummer.

– Man undrade ju vad det var för någonting som hade hänt. Det var väldigt många räkor, säger han.

Därefter skickade han in bilder till Havets hus i Lysekil. Något som Bohusläningen berättade först.

Ska undersökas av SVA

Enligt Havets hus rör det sig troligen om miljoner döda lysräkor. Nu ska några av djuren skickas vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) med förhoppningen att de ska undersöka djuren för att se vad som kan ligga bakom deras död.

– Än kan man inte veta. Det skulle kunna vara en uppvällning av syrefritt vatten efter stormar eller någonting, säger Roger Johansson, akvarietekniker vid Havets hus.

En annan orsak skulle kunna vara att kraftigt regn lett till en ökad mängd sötvatten.

– Men det är inget annat som dött.

”Aldrig hört talas om detta innan”

Roger Johansson berättar om en annan händelse i februari 2020 när en annan massdöd av krill inträffade i närliggande Saltkällan. Men det är enda gången han upplevt något liknande.

– Jag har arbetat på Havets hus i 30 år och aldrig hört talas om detta innan. Det här är inte vanligt. Absolut inte, vad det nu är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.