Klimatförändringarna hotar framtidens Göteborg och Västsverige. Enligt FN:s klimatpanel så kan havsnivåerna år 2100 ha stigit med uppemot en meter jämfört med idag. Vid extremväder räknar man då med att vattennivån kan vara 2,6 meter högre än idag.
– Vi har lagt en motion, framför allt för att få portar på plats som översvämningsskydd, säger Emma Nohrén (MP), riksdagsledamot och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.
Statens ansvar
Portar, likt de som redan finns i London och Amsterdam, kan vara en framtidslösning som kan byggas i Göta älv för skydda Göteborg. Frågan har diskuterats i minst åtta år, men ännu är inga beslut tagna.
Ett problem är kostnaden. 15 miljarder kronor räknar man med och hur notan skall fördelas mellan Göteborg, regionen, kommunerna längs med Göta älv och staten är inte klart.
– Det är ett så stort infrastrukturprojekt så jag tycker att staten måste ha ett visst ”lead”, precis som man gjort med slussarna i Trollhättan för Vänersjöfarten. Även här måste staten gå in och ha ett övergripande ansvar, säger Emma Nohrén.
SVT har varit i kontakt med pressekreteraren hos miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som avböjer kommentar.
Här är Miljöpartiets motion:
Motion till riksdagen 2023/24:898 ”Yttre portar för att skydda Göteborg och en handlingsplan för Göta älv” föreslår bland annat att:
Statens ansvar för finansiering och genomförande av yttre portar i Göteborg skyndsamt utreds.
Det tas fram en handlingsplan med prioriteringsordning och tidsatta åtgärder för hela Göta Älvdalen.
Det tas fram en nationell plan för större klimatanpassningsprojekt på kommunal nivå och regional nivå
Det startas ett Klimatanpassningskliv som kan stötta kommuner och regioner ekonomiskt