Arkivbild. Politiker vill stänga Vetenskapsskolan Foto: SVT /Arkivbild

Nej till ny friskola i Vetenskapsskolans regi

Uppdaterad
Publicerad

Huvudmannen bakom den omstridda Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, ville expandera och starta en ny grundskola. Nu säger Skolinspektionen nej.

Skälet är att personen i den tidigare ledningsgruppen, som bedömts som ett säkerhetshot, har fortsatt inflytande över skolverksamheten.

Den nya mellanstadieskolan var tänkt att starta i Göteborg höstterminen 2020. Men efter en granskning avslår alltså Skolinspektionen ansökan.

Beskedet får ses som väntat med tanke på att Skolinspektionen den 9 december beslutade att dra in tillståndet för den pågående skolverksamheten. Skälet var att personen i den tidigare ledningsgruppen  är en av de radikala islamister som Säpo bedömt som ett säkerhetshot och som regeringen beslutat ska utvisas. Enligt Skolinspektionen, som lutar sig mot Säpos bedömningar, har han fortfarande inflytande över skolverksamheten medan den nya ägaren snarare är bulvan.

Detta är också skälet till att ingen ny skola får starta. Den påtagliga risken för att den nuvarande huvudmannen påverkas av den tidigare ägaren medför en risk för eleverna, enligt inspektionen.

”Saknar tillräcklig kunskap”

Därutöver bedöms ledningen sakna tillräcklig kunskap och erfarenhet för att driva skolverksamhet. Den har vidare lämnat in en elevprognos för den planerade skolan som är baserad på gamla uppgifter. Därmed är inte heller budgeten tillförlitig, bedömer Skolinspektionen.

Safirskolan har aviserat att beslutet att skolan måste stängas ska överklagas. Skolan har cirka 450 elever och Göteborgs stad påbörjade omplacering för dem samma dag som Skolinspektionens beslut fattades.

Fakta: Vetenskapsskolan/Safirskolan

Vetenskapsskolan, senare Safirskolan, fick sitt tillstånd att driva skola indraget den 9 december.

Personen i den tidigare ledninsgruppen, bedömd som ett säkerhetshot, tros fortfarande ha inflytande över verksamheten.

Enligt en tidigare rapport från Försvarshögskolan ska personer knutna till skolan ha uttryckt sympatier för IS.

Enligt mediegranskningar ska även IS-återvändare ha fått anställning vid skolan vid hemkomsten.

Skolan har också upprepade gånger fått kritik av Skolinspektionen för religiöst präglad undervisning samt utebliven sex- och samlevnadsundervisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.