• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nollvision för självmord i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg tillhör en av de första kommunerna i landet att ta fram en plan för att förebygga självmord. Tanken är att ta ett större grepp och att på kommunnivå bli bättre på hantera frågeställningar som rör självmord.

Varje år tar mellan 65 och 70 personer livet av sig i Göteborg, en siffra som Göteborgs kommun nu vill få ner genom att för första gången införa en strategisk plan för suicidprevention, alltså en plan på kommunnivå för att förebygga och minska självmorden i Göteborg.

– Den kommunala sfären handlar ju om verksamheter som där det är viktigt att möta de här frågeställningarna. Förskola, skola socialtjänst äldreomsorg är alla viktiga verksamhetsområden som till exempel behöver kompetensutveckla sig när det gäller de här frågorna, säger Marianne Bernhardtz som är planeringsledare på stadsledningskontoret till SVT Västnytt.

Personpåkörningar

Har en nollvision

Även kommunens samverkan med polis och räddningstjänst ska utvecklas och förbättras. Kommunen har en nollvision vad gäller självmord, men kortsiktigt handlar det om att få ner antalet självmord och självmordsförsök i Göteborg med tio procent fram till år 2020.

– Det är ju naturligtvis viktigt att fokusera på ett område där det dör nästan 70 personer per år i Göteborg stad, där vi säkert kan åstadkomma saker som gör att det är färre som hamnar i en sådan svår situation att man tar sitt liv, säger Marianne Bernhardtz som är planeringsledare på stadsledningskontoret till SVT Västnytt.

Förslaget om den strategiska suicidpreventionsplanen har nu varit ute på remiss till de berörda verksamheterna inom kommunen och i slutet av maj ska förslaget tas upp i kommunstyrelsen.

Fakta

Här kan du söka hjälp

Mår du dåligt? Det finns hjälp att få.

Du kan till exempel kontakta Nationella hjälplinjen på 020-22 00 60.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Personpåkörningar

Mer i ämnet