– De var väldigt förvånande att se så höga nivåer av metangas – då förstod vi att det här kunde vara viktiga uppgifter för att förstå havets tillstånd i framtiden, säger Martin Mohrmann, en av forskarna bakom studien, som gjorts av Göteborgs universitet och stiftelsen Voice of the Ocean och publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.
Studien visar att gasen spreds i 14 procent av Östersjön – här var metanhalterna minst fem gånger högre än normalt. På vissa platser var halterna tusen gånger högre.
Publiceras i Nature
Forskningen är en del i ett större FN-projekt om läckans effekter som publiceras på onsdagen i Nature, där en ny FN-ledd studie visar att totalt runt 465 000 ton av växthusgasen metan strömmade ut efter läckan.
Det gör läckan till det största metanutsläppet från en enskild händelse som någonsin uppmätts. Större delen av gasen försvann ut i atmosfären, men mellan 9 500- 14 000 ton blev kvar i havet, enligt studien från Göteborg.
– Hur mycket metan som faktiskt blev kvar i vattnet var väldigt förvånande, säger Bastien Queste, en av forskarna.
Nämndes inte i riskanalys
Att metangas skulle kunna bli kvar i havet på det viset vid en eventuell läcka nämndes inte i riskanalysen inför Nord Stream-projektet.
– Att metan kan lösas upp i vatten förbisågs i riskanalyserna inför Nord Stream-projektet, säger Martin Mohrmann.
Oro för ekosystemet
Vattendjupet på runt 70 meter vid läckan och fortsatta läckage kan vara orsaker till att gasen blev kvar.
Naturligt förekommer metan i havet i ofarliga nivåer, men den stora koncentrationen efter läckan kan, enligt studien, innebära risker för ekosystemet. Sådana risker kan vara påverkan på fiskars fortplantningsförmåga och bakteriesammansättningen i havet. Nu hoppas forskarna att studiens slutsatser ska användas vid framtida infrastrukturprojekt till havs.
– Jag hoppas att den här kunskapen används i framtida riskanalyser om man bygger nya ledningar eller återupptar de befintliga, säger Martin Mohrmann.
SVT har sökt ägarbolagen Nord Stream AG och Nord Stream 2 AG, som inte har gått att nå för en kommentar.
Se hur metangasen spreds i Östersjön efter Nord Stream-explosionerna – och hör forskarnas kritik om missen i riskanalysen inför bygget av gasledningarna, i videon.
Nord stream-läckan
- Explosionerna ägde rum 26 september 2022.
- Runt 465 000 ton av växthusgasen metan läckte ut efter läckan, det gör läckan till det största metanutsläppet från en enskild händelse som någonsin uppmätts och innebär 0,1 procent av de samlade metanutsläppen orsakade av människan under 2022.
- Metanutsläppet kan också ha påverkat 23 marina skyddsområden, visar forskningen.
- Den svenska utredningen efter händelsen är nedlagd, men en utredning pågår i Tyskland.
Källa: Nature och Nature Communications