Foto: SVT

Nya förlossningsregler oroar omföderskor

Uppdaterad
Publicerad

Sahlgrenskas nya regler för omföderskor innebär att de kan skickas hem efter bara 6-8 timmar. En av de som oroas av de nya reglerna är Malin Af Ekström, som väljer att åka hela vägen till Borås för att föda.

– Titta, säger Viola 6 år, och pekar mot väggen innan hon studsar vidare in i sovrummet. 

Där, inramad i guld, sitter en ultraljudsbild på den nya bebisen. Snart är det dags. Om bara ett par veckor blir Viola storasyster och den lilla familjen på Hälsö i Göteborgs norra skärgård går från att vara tre till att bli fyra personer.

Förlossningsvården i Väst

– Och här är sängen, fortsätter Viola inifrån sovrummet och lutar sig över spjälorna.

Det mesta praktiska är ordnat för den nya familjemedlemmen. Men mamma Malin känner sig ändå inte lugn. Tankarna upptas av hur det kommer att bli på sjukhuset. För även om hon gått igenom en förlossning förut känner hon sig på många sätt som en förstföderska.

– Det var så länge sedan, och jag vill bli bemött utifrån hur jag känner, inte baserat på hur många barn jag har fött, säger hon.

Tvingas hem tidigt

Men som omföderska omfattas Malin Af Ekström av Sahlgrenskas nya riktlinjer som infördes i slutet av januari. De innebär att om allt gått bra måste hon och barnet lämna sjukhuset inom 6-8 timmar efter förlossningen. Den senaste tiden har hon varit både ledsen och besviken, och hon har haft åtskilliga kontakter med Sahlgrenska för att förstå hur sjukhuset tänker.

– Som det känns nu kommer jag inte alls vara redo för tidig hemgång. Så mycket kan hända! Gulsot, amning som inte kommer igång. Jag vill ju veta att det funkar innan jag åker hem, säger Malin.

Läs mer: Nyförlösta ska skickas hem efter 6-8 timmar

Svaret hon fått från Sahlgrenska är att det bara är välmående mammor och barn som skickas hem, men också att ett sjukhus inte är till för att vårda friska personer.

– Men då borde väl i så fall även välmående och friska förstföderskor tvingas lämna tidigt, kontrar Malin.

Beprövad metod

Metoden med tidig hemgång har prövats av Sahlgrenska sedan början av 2016. Den innebär att en omföderska efter kontroll av barnläkare kan lämna sjukhuset bara timmar efter förlossningen. Därefter erbjuds uppföljningssamtal och återbesök efter två dygn. Tidigare var det upp till mamman själv att avgöra hur hon ville göra, men sedan början av februari har valfriheten tagits bort.

Förändringen på SU genomförs i samma veva som förlossningsvården på Mölndals sjukhus läggs ner, men enligt verksamhetschef Corinne Pedroletti har den har inget med platsbrist att göra. 

– BB-platserna kommer inte att bli färre. Däremot kan man inte räkna med att få ett enkelrum, säger Corinne Pedroletti.

Hon öppnar dock för en viss flexibilitet när det gäller omföderskorna.

– Är det någon som trots en normal förlossning känner sig tveksam så vill vi kunna göra individuella bedömningar. Kommer vi inte överens och kvinnan inte känner sig nöjd, finns alltid möjligheten till en BB-plats.

”Har blivit en industri”

Tillbaka till Hälsö igen, där Malin Af Ekström trots allt inte är nöjd. Hon vill inte känna sig som en börda, inte heller vill hon tvingas dela BB-rum med andra. Därför är hon inställd på att istället föda i Borås, trots att det innebär en betydligt längre resa.  

– Jag vill vara säker på att jag får stanna kvar. Om man föder ett till fyra barn i sitt liv tycker att man ska få den vård man behöver och förtjänar. Det känns som att förlossningsvården har blivit en industri och så tycker jag inte att det ska behöva vara.

Så gör de västsvenska sjukhusen

NU-sjukvården:

Vårdtiden anpassas individuellt. Den generella vårdtiden för en omföderska är en natt på BB. Både enkelrum och flerfamiljsrum.

Hallands sjukhus Varberg:

Individuell anpassning. Tidig hemgång erbjuds, men den generella vårdtiden är längre. Alla familjer erbjuds enkelrum.

SÄS, Borås:

Tidigt hemgång erbjuds, men vårdtiden utgår från familjens individuella behov. Alla familjer erbjuds enkelrum.

Skaraborgs sjukhus, Skövde:

Vårdtiden utgår från mamman och barnets behov. Tidigast kan man lämna efter 6 timmar. I normalfall erbjuds enkelrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Väst

Mer i ämnet