Med september månads intåg börjar ostronsäsongen för dykaren Lotta Klemming. Tillsammans med sin far och farbror dyker hon efter vilda ostron i vattnet utanför Grebbestad. Ostrondykare är inte så vanliga, vare sig i Sverige eller världen, eftersom majoriteten av de ostron som äts är odlade.
Att ostronsäsongen för deras del börjar nu beror på att de avstår från att plocka medan ostronen fortplantar sig över sommaren, men också för att turisterna nu lämnat Bohuskusten.
– Jag har längtat jättemycket efter säsongsstarten och att komma ut till den här stilla skärgården, säger Lotta Klemming.
Ostron med dåligt rykte
Ett av Lotta Klemmings stora engagemang har varit att väcka intresset bland restauranger och kockar för den invasiva arten Cassostrea Gigas, eller japanska jätteostron.
– Jag ifrågasatte det när jag började i företaget, varför man inte jobbade med det här – för det fanns ju sådana ostron, säger hon.
Idag är intresset bland deras kunder lika stort för båda typerna av ostron.