Paludan riskerar böter efter möte i Frölunda

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att den högerextrema koranbrännaren Rasmus Paludan besökte Frölunda i februari polisanmäldes han för hets mot folkgrupp, förargelseväckande beteende, nedskräpning och skadegörelse. Inget av brotten gick vidare till åtal, men nu får polisen bakläxa. Åklagaren vill se ytterligare utredning.

Hör åklagaren i klippet ovan om varför hon återupptar utredningen mot Rasmus Paludan

Det är en polis som själv var på plats vid demonstrationen som överklagat polisens beslut att inte inleda förundersökning vad gäller nedskräpning och skadegörelse.

Enligt överklagan lämnades rester av en bränd koran kvar på platsen och personer som är muslimer kom sedan och sopade upp.

”Som ung polis i slutet 70-tal och under 80-talet fotpatrullerade jag i Göteborgs centrum. Om någon oklok individ fått för sig att göra upp en eld på gator eller torg hade jag och övriga poliser ingripit direkt mot den okloke. Så handlar polisen klokt nog fortfarande. Men inte mot Rasmus Paludans 'oklokhet'”, skriver polismannen i sin överklagan.

Åklagare vill se mer utredning

Kammaråklagare Ulrika Åberg har nu fattat beslut om att återuppta förundersökningen vad gäller brotten nedskräpning och ringa skadegörelse.

När det gäller hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende anser hon att det Paludan gjorde på torget inte är brottsligt.

– Jag har tittat närmare på det här och gör den bedömningen.

Däremot kan Paludan dömas för nedskräpning. I så fall får han böter.

– Det är en ny utvidgad lagstiftning sedan i januari i år och för mig är det oklart om det är delar av den brända koranen som ligger kvar på marken och det vill jag se vidare utredning kring.

”Har inte skräpat ner”

Rasmus Paludan har inte hört något om att förundersökningen har återupptagits, och ställer sig frågande till misstankarna.

– Jag har inte ägnat mig åt någon skadegörelse. Och vad gäller nedskräpning samlar jag alltid ihop och tar bort brända rester och slänger dem i soptunnan. Det låter märkligt, men det är bra att ni fokuserar på stora brott.

Han framhåller att han alltid har en dialog med dialogpolisen om hur mycket som ska samlas ihop om några sidor eventuellt inte bränts upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.