Moa-Lisa Fransson i Göteborg har tidigare bland annat arbetat för Socialdemokraterna och inom handeln. Sedan hösten 2019 har hon varit sjukskriven för utmattningssyndrom.
Sedan 1,5 år har hon vårdats på mottagningen för utmattningssyndrom, PMU och ska fortsätta göra det fram till hösten.
– När jag kom till PMU så var det som att äntligen komma till ett sammanhang som förstår ens sjukdom. Man möter en samlad profession med allt man behöver på ett ställe, säger hon.
”Blev alldeles förstörd”
När Moa-Lisa Fransson fick höra om förslaget att stänga mottagningen blev hon orolig både för sin egen skull men också för andra.
– Man blev faktiskt alldeles förstörd när man fick höra om det. Vad händer med alla andra som behöver den här behandlingen? Det är en väldigt viktig och speciell behandling.
Verksamhetschefen: ”Varje del är viktig”
Mathias Alvidius, verksamhetschef vid psykiatri affektiva på Sahlgrenska och en av personerna som tagit fram förslagen på nedskärningar. En av anledningarna till att de föreslår att stänga just PMU är att kostnaden för mottagningen är stor i förhållande till hur många patienter som vårdas där.
– Om sjukhuset ska lyckas nå upp till de summor som det tänks handla om totalt så kommer det ju handla om hundratals besparingar. Varje del som är hypotetiskt möjlig att spara är viktig, säger Mathias Alvidius.
Alvidius tror inte att det finns någon risk att den samlade kompetensen på PMU kommer försvinna. Vid en stängning planeras delar av personalen att flyttas till två mottagningar i Gamlestan som ligger i samma byggnad.
– Där kommer de kunna fortsätta arbeta tillsammans fortsättningsvis.