Medelålders man står framför flerfamiljshus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör yazidiern Dawood Khalaf om varför rättegången har ett viktigt symboliskt värde. Foto: Bosse Carlqvist

Rättegången mot IS-kvinnan viktig för yazidier i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

IS-kvinnan misstänks ha förslavat yazidiska barn och kvinnor. Nu ska rätten ta ställning till folkmord. Det är första gången som IS angrepp mot den yazidiska minoriteten prövas i Sverige.

– Ett viktigt symboliskt värde. Många har känt en ilska över att IS-återvändare erbjudits stöd och samtal istället för att ställas inför rätta, säger Dawood Khalaf.

Enligt åtalet ska den svenska kvinnan från Halmstad hållit nio personer fångna i sitt dåvarande hem i Raqqa i Syrien som slavar. På tisdagen väntas domen.

Kvinnan är misstänkt för folkmord på yazidier, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelse.

– Det är historiskt och stort med den här rättegången, säger Dawood Khalaf, som bor utanför Falköping.

Kvinnor har inte vågat vittna

Han är yazidier från Irak och kom till Sverige 2006. Men han har både släktingar och vänner som varit utsatta av IS. Nu är Dawood Khalaf ordförande för yazidiska föreningen i Skaraborg.

– Det har funnits många missuppfattningar och ett skadat förtroende för svenska myndigheter. Att Sverige samarbetat med IS när man tagit emot återvändare, säger han och fortsätter.

– Jag vet till och med kvinnor som blivit kallade till förhör hos svensk polis som inte vågat vittna av rädsla för att bli överlämnade till IS. Efter det här åtalet har bilden ändrats.

Anser rättegången viktigare än domen

Den åtalade kvinnan, som är i 50-årsåldern, misstänks även för att ha sålt personer till IS trots vetskap om att de riskerade att dödas eller utsättas för grova sexuella övergrepp. Hon nekar till samtliga brott.

– Rättegången har ett så stark signalvärde att den egentligen är viktigare än vad domen blir, säger Dawood Khalaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.