Akutläkaren Daniel Vestberg står framför entrén till akutmottagningen på NÄL i Trollhättan med sjukhuskläder på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Akutläkaren Daniel Vestberg är en av nio ledningsläkare och berättar i klippet om hur de långa väntetiderna påverkar patienterna. Foto: Lisa Johansson/SVT

Patienter kan få dygna på akuten – läkare på NÄL larmar

Uppdaterad
Publicerad

Läkare på NÄL-akuten i Trollhättan slår larm om en ohållbar situation där patienter kan få vänta på vårdplats i över 24 timmar. 

– Det känns som att det bara blir värre och värre, säger läkaren Daniel Vestberg. 

Höst och tidig vår brukar vara en lugnare period för personalen på NÄL-akuten, men inte i år. Hittills i april har antalet besökare per dygn varit över 200 personer vid 11 tillfällen, med en rekordnotering för året på 233 personer den 11 april. 

Problemet som uppstår är att patienter som ska vidare in på annan avdelning istället blir kvar på akuten – då det saknas vårdplatser. 

– Vi har patienter som ligger kvar och skadas av det. De får inte den behandling de behöver för vi har inte tid och resurser att ge dem. 

”Väntar lägre än man borde”

Målet är att en patient med diagnos ska vidare till annan avdelning inom 45 minuter. 2021 var den tiden en timme och 48 minuter på NÄL. 2023: fyra timmar och 35 minuter. 

– Det är väldigt mycket, speciellt med tanke på att målet är 45 minuter, säger Daniel Vesterberg 

Är vården som ni kan ge patientsäker? 

– Är du ordentligt sjuk så är det patientsäkert, men risken är om man är “halvsjuk” att man får vänta längre än man borde. 

Allvarlig situation

NU-sjukvården ser ingen förklaring till det höga trycket på akuten. Sjukhusdirektör Björn Järbur kallar det för en ”allvarlig situation”. I första läget ska man fördela överbeläggningarna jämnt på alla avdelningar. Nästa steg är få hem färdigbehandlade patienter snabbare för att tillgängliggöra vårdplatser.

Är det här ett tecken på att man dragit ner för mycket på antalet vårdplatser? 

– Man skulle kunna svara ja på den frågan. Men samtidigt har vi brist på yrkesarbetande människor i alla professionsgrupper. Så vi kommer behöva klara oss med färre vårdplatser i framtiden, säger Björn Järbur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.