Tre frågor om: Då ska du larma polisen om våld i nära relationer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När är våld i hemmet tillräckligt allvarligt för att larma polisen, vad ska man göra om man hör grannarna bråka och när kan man vara anonym? Det svarar polisområdeschefen Emelie Kullmyr på. Foto: Arkivbild

Polisen: Då ska du larma oss om våld i hemmet

Publicerad

Larm om våld i nära relation är ett av de brotten som polisen i Storgöteborg prioriterar allra högst. Men som våldsutsatt eller vittne är det inte alltid lätt att veta när man ska ta steget och ringa polisen.

– Jag tycker att fler borde larma, säger Emelie Kullberg, polosområdeschef i Storgöteborg.

När polisen i Storgöteborg larmas om våld i hemmet hanteras det på samma sätt som en skottlossning. Det berättar Emelie Kullmyr, som är polisområdeschef i Storgöteborg.

Vissa larm kommer in från oroliga grannar som misstänker att någon far illa. Det är helt rätt att larma om man hör eller ser något, säger Emelie Kullberg.

– Men jag tror att det finns många människor som har hört grannar gapa och skrika, kanske hört lite dunsar, utan att reagera. Och min uppmaning är: Reagera. I bästa fall är det ett högljutt bråk, men i flera fall är det mer än så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.