Polisen i Storgöteborg hanterar larm om våld i nära relation som om det vore en skottlossning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Storgöteborg har stor erfarenhet av att jobba med grova våldsbrott – och numera applicerar de samma arbetssätt vid larm om våld i nära relationer. Hör polisområdeschefen berätta hur det går till när det kommer in ett sådant larm. Foto: Emmy Ottosson

Polisen i Göteborgs metod mot våld i nära relation – prioriteras som skottlossningar

Uppdaterad
Publicerad

Snabbare utredningar och fler redovisade brott. Det är resultat som polisen i Storgöteborg kan se efter att de förändrade hur de arbetar med larm om våld i hemmet.

– Man måste också förstå vidden av det här brottet, att det är något som också kan leda till grövre kriminalitet i ett senare skede, säger Emelie Kullmyr, polisområdeschef i Storgöteborg.

För två år sedan ändrade polisen i Storgöteborg hanteringen av larm som gäller våld i nära relation. Det flyttades upp på prioriteringslistan och hanteras numera på samma sätt som till exempel skottlossningar, sprängningar och andra grova våldsbrott, vilket även P4 Göteborg har berättat om.

Polisen kan nu se att de både rapporterar fler brott och att utredningarna går snabbare. De hoppas också att det på längre sikt ska leda till att färre barn hamnar i kriminalitet, eftersom de har sett en koppling mellan det och att uppleva våld som barn.

– Att bli utsatt i hemmet som barn är en inkörsport till grov kriminalitet, säger Emelie Kullmyr, polisområdeschef i Storgöteborg.

Först ut när nya poliser lärs upp

För att säkerställa att poliserna vet hur man hanterar larm om våldsbrott i hemmet så får alla nya poliser starta med att arbeta med just de brotten.

Under sommaren, när viss verksamhet behöver prioriteras ned, var det viktigt för Emelie Kullmyr att utredningarna om våld i nära relationer inte blev lidande.

– Vi lyckades med att fortsätta prioritera det lika mycket. Det känns jättebra, säger hon.

Hör polisområdeschefen Emelie Kullmyr berätta hur polisen i Storgöteborg går tillväga när de får ett larm om våld i nära relation.

Tre frågor om: Då ska du larma polisen om våld i nära relationer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om när det är dags att larma polisen. Foto: Arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.