Räddningstjänsten: Släckningsarbetet kan ta flera veckor

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha brunnit ute till havs i en vecka har nu fartyget Almirante Storni bogserats in till Göteborgs hamn. Därmed lämnar Kustbevakningen över ansvaret för släckningsinsatsen till räddningstjänsten.

– Svårigheterna är att vi inte riktigt ser, men å andra sidan skiljer det sig inte mycket från andra insatser vi har, säger Per Nyqvist ställföreträdande räddningsledare Storgöteborg.

Kustbevakningen kämpade i nästan en hel vecka med att släcka branden ombord på bulkfartyget Almeranti Storni utanför Vinga. Men på grund av det hårt packade virket ombord nådde vattnet aldrig fram till brandhärden och under fredagen fattades därför beslut om att bogsera in fartyget till hamn.

Strax före lunchtid på lördagen hade fartyget utan större problem gjorts fast vid kaj i Göteborgs hamn och nu är det räddningstjänsten som har ansvaret för att att leda arbetet med att släcka branden.

– Jag är inte oroad men svårigheterna är att vi inte riktigt ser, men å andra sidan skiljer det sig inte mycket från andra insatser vi har, i byggnader till exempel. Där måste vi också komma åt branden genom att frilägga, säger Per Nyqvist.

Lyfter av virket

Genom att lyfta av en del av virket som är lastat ombord på fartyget hoppas man nu alltså kunna frilägga brandhärden och slutligen kunna släcka den.

– Det är en klassisk brandsläckningstaktik bara det att det är i större format, säger Per Nyqvist.

Enligt räddningstjänsten är det svårt att bedöma hur lång tid släckningen kommer att ta. Under lördagen bedömer man att det kan ta allt mellan ett par dagar till några veckor.

UPPDATERING:

Under söndagen fortsätter räddningstjänsten arbetet med att spruta vatten på lasten ovanifrån, ett arbete som pågått hela natten. På söndagseftermiddagen fanns totalt cirka 13 personer från räddningstjänsten på plats.

Bedömningen är att det kommer ta ytterligare några dagar att komma åt glödhärdarna i lasten, skriver Räddningstjänsten Storgöteborg i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.