Bild med tre sektioner: Den första sektionen visar en dämpad och delvis våt skogsområde med en gul avspärrningstejp som markerar ett område. Den andra sektionen visar en grupp personer i civila kläder som samverkar nära en dörröppning, där en person ser ut att bli assisterad. Den tredje sektionen visar en åklagaren klädd i en svart jacka med ID-kort, stående framför en byggnad med fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 18-årige man som misstänks ha mördat en 17-årig flicka i Mark är skyldig till hennes död. Det slog tingsrätten i Borås fast på onsdagen. Foto: SVT

Rätten slår fast: 18-årige mannen dödade flickan

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige man som misstänks ha mördat en 17-årig flicka i Mark är skyldig till hennes död. Det slog tingsrätten i Borås fast på onsdagen.

”Tingsrätten har kommit till slutsatsen att det har presenterats övertygande bevisning om att den åtalade har begått gärningarna...”, skriver rätten i ett pressmeddelande.

På onsdagen var det sista förhandlingsdagen gällande fallet med den 17-åriga flickan som försvann i Marks kommun den 14 mars och som hittades död fyra dagar senare.

Åklagaren hade begärt att 18-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, för att ge tingsrätten underlag för påföljdsbedömningen.

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

– Jag har också begärt att han ska vara fortsatt häktad, säger åklagare Nina Friman Björk.

Går på åklagarens linje

Tingsrätten gick på åklagarens linje i båda delarna. I ett pressmeddelande skriver de att de kommit till slutsatsen att det har presenterats övertygande bevisning om att den åtalade har begått gärningarna och syftar till åtalspunkterna om mord och grovt vapenbrott.

Rätten har dock inte tagit ställning till hur gärningarna ska rubriceras.

När det rättspsykiatriska utlåtandet har kommit in till rätten, kommer huvudförhandlingen att fortsätta och då kommer åklagaren att lägga fram ett yrkande i påföljdsdelen. Det väntas ske om drygt en månad.

18-åringen nekar till samtliga gärningar.

”Det har varit en tryckt stämning i salen” – Hör åklagare Nina Friman Björk berätta om hur rättegången har varit i klippet ovan.

Bild på sökinsats i skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning om det misstänkta mordet i Marks kommun. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

Mer i ämnet