• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han hamnade på polisens Swishlista – erkänner för SVT: ”Jag är knappast ensam om det i Sverige” Foto: SVT/Polisen/Montage

Han hamnade på Swishlistan: ”Hela världen behöver inte veta”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 100 Sjuhäradsbor pekas ut som narkotikaköpare. Deras nummer finns med på en så kallad Swishlista, som ingår i ett större åtal om bland annat grov narkotikasmuggling i Borås, som väcktes i september i år. Men att numren finns i en offentlig förundersökning får kritik.

– Att folk hängs ut så här i Sverige är skamligt, säger en kille i 25-årsåldern, som står med på listan.

Han erkänner att han köpt narkotika. Men tycker det är fel att hängas ut offentligt, när man inte delgivits misstanke.

– Jag köpte säkert narkotika av personen, det står jag för och jag är knappast ensam om det i Sverige.

Kan du inte stå för att du står med på listan då?

– Jag kan stå för saker men hela världen behöver inte veta det.

Men samtidigt är det ju olagligt att köpa och bruka narkotika?

– Det är många som skyddas för värre brott i Sverige. Att ett brott så enkelt som att ha det skönt och njuta ibland, att man ska hängas ut för det och potentiellt förlora sitt jobb, det är skamligt.

Åklagaren: Behövs som bevisning

Åklagare Ove Jäverfelt håller i utredningen. Han vill inte ställa upp i en intervju men skriver i ett mejl att han: ”inte anser att uppgifter ska maskas då uppgifterna behövs dels som bevisning och dels som underlag för förhör med den person som fått pengarna”.

Men om man valt att inte väcka åtal mot misstänkta köpare, varför ska man då ha med deras telefonnummer på en lista? 

– För att det ska vara transparent vilka som skickat pengarna. Om den tilltalade pratar om vad det är för pengar som han fått kan man se vem pengarna kommit ifrån, skriver Ove Jäverfelt.

LISTAN:

  • Swishlistan ingår i en större utredning som rör grov narkotikasmuggling, narkotikabrott och penningtvättsbrott.
  • En av de åtalade, en man i 25-årsåldern, som misstänks för narkotikabrott har inte haft någon inkomst – men har under drygt ett år fått in nästan 150 000 kronor via Swish, något åklagaren menar kommit från narkotika eller penningstvätt, det vill säga att han tar emot pengar för någon annans försäljning.
  • De flesta som finns med på listan är mellan 20 och 30 år gamla och finns i Sjuhäradstrakten.
  • SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flera av dem. En del är förvånade, andra erkänner att det handlar om narkotikaköp. En nekar och menar att det handlar om ett köp av en vara på Blocket.
  • Samtliga fyra åtalade i utredningen har i förhör nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.