Det är ett äldreboende i Borås som SVT Nyheter Väst besöker. Det finns nämligen vissa riskgrupper, där bland annat äldre ingår, som är särskilt utsatta i de höga temperaturerna.
– Vi har pratat mycket om det innan, hur vi ska agera. Vi är jättenoga med dryck och att de boende inte ska sitta ute i solen om de inte verkligen vill, vi försöker ta det lugnt. Vi har fläktar på en del rum där solen ligger på och har neddragna persienner, säger Ingela Mossberg, enhetschef vid Ekekullens äldreboende.
Ställt in aktiviteter
Enligt Ingela Mossberg har äldreboendet tvingats ställa in aktiviteter och utflykter för att de inte har vågat utsätta sig för varma färdtjänstbussar bland annat.
– Om man är äldre så har man en annan cirkulation, precis som en nyfödd. Det kan vara att hjärtat inte orkar att pumpa runt blodet och kyla ner som det ska. De har också minskad förmåga att känna törst. Vätskedrivande mediciner kan också göra så att man behöver ännu mera dryck, säger hon.
”Gnäller aldrig”
Men även personalen behöver ägna en extra tanke åt att dricka ordentligt med vatten i värmen. De värsta dagarna drar man ned på bland annat städning, för att det blir för varmt för att genomföra.
Men någon som tycker att värmen är positiv är 92-åriga Inga-Lisa Troye som bor på boendet.
– Jag är van vid värmen så jag tycker det är gott. Skönt. Jag har inte ont av någonting och gnäller aldrig, säger hon bestämt.
Föredrar skuggan
Hennes väninna Violet Johansson håller dock inte helt med.
– Jag tycker det är för varmt. Jag drar mig åt skuggan, säger hon.
Även om väninnorna har olika åsikter om den extrema värmen är de eniga om att det är skönt att vara ute när solen skiner.