Bönchili med majskräm och tortillabröd

Så lagar du mat under tio kronor

Uppdaterad
Publicerad

Planera inköpen, sätt upp delmål och ät vegetariskt. Det är dietisten Hanna Olvenmarks tips på hur du kan spara tusentals kronor i matbutiken under 2017. Men då är det matlåda som gäller från och med nu.

Om året börjat knapert ska du inte misströsta. Det kan tydligen vara starten på ett framgångsrikt år rent ekonomiskt. Enligt dietisten Hanna Olvenmark som bloggar om billig matlagning är detta nämligen ett gyllene tillfälle att lägga om sin livsstil.

– Det är verkligen inte fel med att man får en lite tightare budget en period. Det kan skapa en medvetenhet kring hur man kan göra senare när man har det lite bättre ställt igen, säger hon.

Baljväxter ger protein

Hennes idé bygger på att laga bra och näringsrik mat som inte ska kosta mer än tio kronor per portion.

– Om man tittar på sina matkostnader går ofta en väldigt stor del av budgeten till luncher som köps ute. Om man i stället skulle äta matlåda varje dag skulle man spara runt 12 000 kronor på ett helt år. Pengar som kan gå till något roligare, säger hon.

Knepen för att komma ner i budget, menar hon, är bland annat att leta sig förbi köttdiskarna i matbutiken och i stället tänka vegetariskt.

– Här är rotfrukter alltid billigt. Baljväxter är ett annat klokt val då det är miljövänligt, hälsosamt och en bra proteinkälla – och så billigt att man kan hamna runt tre kronor per portion, berättar hon.

”Se över skiten du köper”

Ett annat sätt att få pengarna att räcka är att se över sina inköp av sådant som man egentligen inte beheöver.

– Jag tycker verkligen att man ska se över ”skiten” man köper. Den så kallade utrymmesmaten som inte har någon näring, men energi. Till det räknas godis, chips, snacks och alkohol, säger Hanna Olvenmark och fortsätter:

– Enligt en undersökning som Konsumentverket gjorde 2012 läggs 40 procent av matbudgeten på just detta. Det går att jämföra med de tio procent som läggs på frukt och grönt.

Sätt upp mål

Att fundera över varför man egentligen vill spara pengar och därefter sätta upp både mål och delmål, är enligt dietisten ett sätt att motivera sig.

– Då kan man se vad man får för effekter på lång sikt. Du kanske vill göra en resa om ett halvår och vet att den kommer att kosta 10 000 kronor. Vad behöver du då spara in varje dag? Oftast handlar det faktiskt inte om särskilt stora summor. Det är småsakerna som ger effekt, säger hon.

Impulsköpen bör man akta sig för då två tredjedelar av de köpbeslut vi tar, tas i butiken. Att inte vara stressade när vi handlar är alltså ett sätt att undvika just den fällan.

– Matbutikerna är uppbyggda på en psykologi som gör att vi handlar mer än vad vi behöver. Om vi i stället planerar våra inköp bättre så minskar vi den risken och kommer inte lika lätt att falla för särskilda erbjudanden.

Linsstroganoff Foto: Hanna Olvenmark

Linsstroganoff

4 portioner 

Kostnad:  9 kr/portion

Vego: Ja. För vegansk använd vegetabilisk grädde

Tidsåtgång: ca 30 min

3 dl torkade röda linser (10 kr)

1 gul lök (1 kr) 

2 msk tomatpuré (4 kr)

2 dl valfri grädde (10 kr)

1 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)

1 msk soja 

2 morötter (2 kr) 

1 dl (ca 8 st) hackade soltorkade tomater (5 kr) 

ris för 4 portioner (5 kr)

olja till stekning

salt, peppar

Koka linserna enligt anvisning på paketet.

Hacka lök fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek löken mjuk.

Slå på grädde, vatten och vispa i tomatpuré,  grönsaksbuljong och soja. Låt puttra i ca 10 min.

Börja koka riset enligt anvisningarna på paketet.

När linserna har kokat färdigt, lägg i tomatsåsen. Rör om försiktigt. Lägg i de hackade soltorkade tomaterna. Riv i morötterna. Låt stå på svag värme i ca 5- 10 min.

Smaka av med salt och peppar och späd ev med mer vatten/grädde/mjölk till önskad konsistens.

Servera med riset och gärna en sallad.

kokosmjölksgryta Foto: Hanna Olvenmark

Billig kokosmjölksgryta med frukt och jordnötter

8 portioner

Kostnad: 10 kr/portion

Vego: Ja, vegansk.

Tidsåtgång: ca 40 min

2 burkar kokosmjölk a 400 ml ( 24 kr)

2 gula lökar (2 kr)

2 msk currry

2 vitlöksklyftor (1 kr)

10 dl kokade kikärtor (10 kr)

1/2 dl jordnötssmör (4 kr)

1 paket krossade tomater (5 kr)

3 ekologiska bananer (7 kr)

1 pkt frusen mango (15 kr)

1 grönsaksbuljongtärning (1 kr)

ris för 8 portioner (10 kr)

salt, peppar

olja att steka i

Börja med att koka riset enligt anvisningarna på paketet. Hacka lök och vitlök fint. Fräs mjuka i en kastrull tillsammans med curryn.

Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och smula ned grönsaksbuljongtärningen. Vispa i jordnötssmöret, så att det blandar sig väl i såsen.

Låt puttra i ca 10 minuter.

Tillsätt kikärtorna, den frusna mangon och bananer skivade i slantar ( vill du ha frukt vid sidan av så hoppar du såklart över detta). Låt bli varma i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med det nykokta riset, soja och eventuellt lite mer frukt om du vill.

Bönchili med majskräm och tortillabröd

Bönchili med majskräm och tortillabröd

4 portioner

Kostnad: 10 kr/ portion

Vego: Ja! Bönchilin är vegansk och majskrämen är lakto- vegetarisk. Välj veganskt ostalternativ för att göra majskrämen vegansk.

Tidsåtgång: ca 60 min

Bönchili

1 burk krossade tomater (5 kr)

1 gul lök (1 kr) 

3 vitlökslyftor (1 kr)

1 msk spiskummin

rapsolja

1 msk vinäger

1 msk kakao 

1/2 grön chili (0,5 kr)

chipotle efter smak (jag hade ca 1 tsk av såssorten)

1/2 lime, saften (2 kr)

1 msk honung

2-3 dl vatten

1 msk fryst persilja (1kr)

2 msk fryst koriander (2 kr) 

8 dl blandade kokta bönor, svarta bönor och stora vita bönor (8 kr)

Majskräm

1/2 pkt frusen majs, ca 225 g (7 kr)

1/2 grön chili (0,5 kr)

50 g ost av smakrik sort, t ex Präst, Herrgård (4 kr)

1/2 lime, saften (2 kr)

Tortillabröd: 4 st (6 kr)

Börja med att göra bönchilin.

Hacka lök och vitlök fint. Kärna ur den gröna chilin och hacka fint (spara 1/2 av chilin till majskrämen). Hetta upp ett par matskedar olja i en stor kastrull/gryta. Fräs löken mjuk tillsammans med spiskummin och chili i ett par minuter. Se till så att det inte bränns. Slå på krossade tomater och vatten.

Lägg i vinäger, honung, kakao och chipotle och låt sjuda i ca 15 minuter.

Lägg i bönorna, saft av lime och de frysta kryddorna i grytan och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter. Det ska inte koka nu, för då kan bönorna kokas mjöliga utan bara sjuda på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Gör under tiden majskrämen.

Rosta majskornen i en torr stekpanna tillsammans med resterande halva gröna chilin tills majsen har fått lite färg.

Mixa majsen med ost till en kräm. Pressa i lime och smaka av med salt och peppar.

Servera bönchili med majskräm och tortillabröd.

Dietistens tre bästa recept:

Så sparar du pengar:

– Laga mer vegetariskt. Baljväxter och rotfrukter är exempel på näringsrika och billiga råvaror.

– Laga mycket mat. Ett singelhushåll bör helst göra fyra portioner åt gången.

– Planera dina inköp så slipper du impulsköpen.

– Sätt upp mål med ditt sparande och ta reda på varför du faktiskt vill spara pengar.

– Gör matlådor i stället för att köpa lunch ute.

– Se över de ”onödiga” köpen som ger energi men inte näring – exempelvis chips, godis och alkohol.

– Köp frysta grönsaker. Det är billiga och behåller sin näring.

– Snåla inte med kryddorna! De är godare än torkade och billigare än färska (enligt dietisten).

– Baka ditt eget bröd och gör din egen müsli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.