Verksamhetschefen Hans Crona berättar att Sahlgrenska nu bestämt sig för att börja med tidigare igångsättning av förlossningar. Foto: SVT

Sahlgrenska ska börja med tidig igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Sahlgrenska sjukhuset bestämt sig för att börja sätta igång förlossningar när den gravida kvinnan gått över tiden med en vecka. Tidigare gällde igångsättning efter två veckor. Även Skövde, Borås och NÄL tänker ändra rutinerna, förmodligen redan vid årsskiftet.

– Vi kommer gemensamt att gå fram med en begäran om finansiering från regionen, säger Nils Crona, verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska.

Det har varit en fråga som diskuterats flitigt den senaste tiden, efter att preliminära resultat från en forskningsstudie publicerades i augusti i år. Studien visar att det är säkrare för barnet att sätta igång förlossningen redan i vecka 41, om den då inte kommit igång spontant. Nu är studien granskad och klar för publicering.

– Vi har inväntat den vetenskapliga analysen att det verkligen är sant att det är en större risk att vänta två veckor över tiden. Nu planerar vi att så snart vi någonsin kan komma igång med att erbjuda alla kvinnor som går över tiden igångsättning i vecka 41, säger Nils Crona.

Förlossningsstudien SWEPIS

Artikeln om studien är klar för publicering i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal, där den kommer publiceras om ett par veckor.

Förändring från 2020

Planen är att börja med tidigare igångsättning vid årsskiftet på Sahlgrenska och de andra sjukhusen i regionen.

– Jag kan inte säga exakt när det blir, men det är vår målsättning, säger Nils Crona.

Att sätta igång en förlossning tar mer vårdresurser i anspråk jämfört med en spontan förlossning. Det tar exempelvis oftast längre tid.

– Ja, det tar absolut mer resurser och det är en fråga som vi för en diskussion om med de andra kvinnoklinikerna i regionen. Vi förbereder en begäran för att få införa den här metodiken och vi behöver också finansiering från regionen för detta, säger Nils Crona.

Även om den här studiens resultat är tydligt, så ska nu också regionen titta närmare på andra studier i ämnet.

– Vi har bett att regionen med sin vetenskapliga enhet analyserar all tillgänglig information kring det här med igångsättning, så att vi får ett klart besked om det här faktiskt lönar sig.

Sex barn dog

Forskningsstudien SWEPIS (Swedish Postterm Induction Study) skulle ha omfattat mer än 10 000 kvinnor, men fick avbrytas i förtid efter att sex barn dött, enligt TV4:s Kalla fakta. Kvinnorna lottades i två grupper, där den ena gruppen sattes igång i vecka 41 och den andra i vecka 42. Det var i gruppen som sattes igång senare som sex barn avled, fem av dem i magen och ett strax efter förlossningen. Studien avbröts då av etiska skäl. Antalet kvinnor som hann delta i studien landade på runt 2 700 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet