Förslaget om en och samma barnmorska genom hela graviditeten ratas av VGR. Hör Göteborgs barnmorskesällskaps kritik mot utredningen av förslaget. Foto: SVT/TT

Samma barnmorska under hela graviditeten – Västra Götalandsregionen säger nej

Uppdaterad
Publicerad

En och samma barnmorska före, under och efter graviditeten. Nu har förslaget om att införa en ny arbetsmetod i Västra Götaland utretts – och Göteborgs barnmorskesällskap är inte nöjda med resultatet.

– Det är allvarligt att man missar viktiga perspektiv. Inte minst de gravida kvinnornas, men också barnmorskeperspektivet, säger ordförande Sara Holmén.

Enligt förslaget ska den gravida ha en huvudansvarig barnmorska som följer graviditeten i en sammanhållen vårdkedja. Efter en motion i regionfullmäktige beslutade man i vintras om att koncernkontoret skulle utreda för- och nackdelar med arbetsmetoden, kallad ”caseload midwifery”. Nu har utredningen landat i bedömningen att det inte bör införas i regionen.

”En del gravida skulle uppskatta den kontinuitet som modellen erbjuder. Det kan dock innebära en risk för att teamarbetet kan försämras..”, står att läsa i koncernkontorets utredning av möjliga konsekvenser.

Man pekar också på att det sannolikt skulle bli för dyrt och leda till en ojämlik vård, samt sämre arbetsmiljö för barnmorskorna. Men Göteborgs barnmorskesällskap håller inte med om beskrivningen.

Starta klippet och hör barnmorskornas kritik mot utredningen.

VG-regionens koncernkontor svarar så här på kritiken, i ett mejl:

”Det är positivt att det finns ett stort intresse för en förbättrad förlossningsvård och det är intressant att ta del av synpunkter. VGR:s utredning gjordes tillsammans med mödra- och förlossningsvården och var en noggrann genomgång av tidigare studier och rapporter från verksamheter med caseload. Kritiken handlar i huvudsak om olika tolkning och värdering av den kunskap som hittills finns om caseload. Här gör vi i vår utredning en annan värdering än Barnmorskeförbundet av de fakta som finns.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.