En tandläkare och en assistent arbetar tillsammans i en tandvårdsmiljö. Tandläkaren utför en behandling på en patient som ligger i en tandläkarstol, medan assistenten ser på och är beredd att hjälpa till. I bakgrunden syns dentalutrustning och ett fönster med utsikt över en byggnad utanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många är ju studenter eller har en lägre inkomst”, säger Josefine Maqtari, 23, i Göteborg, om att åldersgränsen för fri tandvård för unga väntas sänkas. Foto: SVT

Sänkt åldersgräns för fri tandvård – idag tas beslut

Uppdaterad
Publicerad

Åldersgränsen för fri tandvård förväntas sänkas från 23 till 19 år. Under onsdagen väntas riksdagen klubba igenom beslutet om en ny tandvårdsreform.

– Beroende på hur dyrt det blir kanske många undviker att gå till tandläkaren, säger Josefine Maqtari, 23 år i Göteborg.

Nyligen presenterade regeringen en ny tandvårdsreform där bland annat åldern för fri tandvård sänks från 23 till 19 år. Regeringen och Sverigedemokraterna vill istället satsa på att sänka kostnaden för tandvård för äldre med sämre munhälsa och förstärka högkostnadsskyddet på tandvård för personer som är 67 år och äldre.

Kevin Olausson, 20 år, som är student tycker att det är fel att sänka åldersgränsen för unga.

– Jag tycker det är hemskt. Man kommer ju inte hit då, man har inte råd när man är student, då får man gå och vänta tills det är akut istället, och då blir det antagligen ännu dyrare, säger han.

Om budgetförslaget går igenom börjar de nya reglerna gälla den 1 januari 2025. Enligt socialministern är detta den största tandvårdsreformen på över 20 år.

– Det kommer bli väldigt mycket billigare för äldre att gå till tandläkaren än vad det är i dag, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) till SVT i samband med att reformen presenterades.

Regeringen föreslår också en sänkning av åldersgränsen för det statliga tandvårdsstödet. Då kan unga från och med året de fyller 20 år få ekonomisk hjälp med sina tandvårdskostnader.

”Får mycket mer frågor”

På Folktandvården Gibraltar i Göteborg som ligger ett stenkast från Chalmers, har man märkt av fler unga patienter ringer in med frågor och passar på att boka tid innan årsskiftet.

– Vi får mycket mer frågor om hur det kommer att påverka dem. Mycket rör sig om bettskenor och visdomständer som är vanligt i den här åldersgruppen, säger Johan Nord, klinikchef.

Flera regioner beslutar om övergångsregler

Företrädare från alla svenska regioner har i Sveriges kommuner och regioners Tandvårdsnätverk gemensamt tagit fram en ”bottenplatta” för vad som ska erbjudas de unga vuxna som inte längre omfattas av den fria tandvården under en övergångsperiod.

Förenklat är utgångsläget att en åtgärd måste vara påbörjad för att vara kostnadsfri fram till 23 år. Till exempel räcker det inte att stå i kö för att få tandställning gratis, den måste sitta i munnen innan den 1 januari 2025.

Samtliga regioner väntas följa övergångsreglerna, nio regioner har redan fattat det formella beslutet. Fyra av dem kommer dessutom att göra mer generösa bedömningar. Största avsteget görs i Norrbotten där också unga som står i kö inkluderas, något som väntas kosta regionen 35 miljoner.

Exempel på övergångregler

För att en behandling ska vara kostnadsfri upp till 23 år måste den vara påbörjad innan den 1 januari 2025. Här är några exempel på vad det kommer innebära enligt Tandvårdsnätverkets övergångsregler:

  • Rotfyllning: att rotkanalen tömts (trepanation).
  • Lagning av tand: att kariesangreppet slipats bort.
  • Krona: att din tand förberetts för lagningen.
  • Bettskena: att avtrycket är taget.
  • Tandställning: att den är monterad i munnen.

Detta räknas inte som en påbörjad åtgärd:

  • att stå i kö för att få tandställning.
  • att har undersökts inför en rotfyllnig.
  • att ha dragit ut tänder inför att få tandställning.

Regionerna kan göra olika bedömningar, vissa regioner kommer att tillämpa övergångsregler för en större grupp.

Källa: SKR

Regeringens proposition

Riksdagen förväntas under hösten 2024 besluta om ändrade regler för tandvårdsstödet för unga.

Förslaget innebär att unga ska få gratis tandvård till och med det år de fyller 19 och därefter ska de betala för sin tandvård. I gengäld ska de få tillgång till statligt tandvårdsstöd från det år de fyller 20.

Det allmänna tandvårdsbidraget föreslås bli 600 kronor per år från det år man fyller 20 till och med det år man fyller 23, därefter blir bidraget 300 kronor per år.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.