Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ligger lågt i jämförelse med andra regioner.” Hör Janette Olsson (S) om varför Västra Götalandsregionen behöver höja patientavgifterna. Foto: TT

Skarp kritik när Västra Götaland höjer patientavgifter: ”Risk att man söker senare”

Publicerad

Västra Götaland höjer patientavgifterna för besök på både akutmottagning och vårdcentral. Det klubbades igenom av regionfullmäktige under tisdagen. Nu kommer kritik mot beslutet,

– Risken är att man söker vård senare, säger Anders Åkesson, på Riksförbundet Hjärtlung.

Den första april höjs patientavgifterna för besök på bland annat akutmottagning och vårdcentral i Västra Götalandsregionen. Samtliga besök höjs med 100 kronor. För ett besök på vårdcentral fördubblas därmed avgiften till 200 kronor. Ett besök på akuten kommer kosta 400 kronor.

– Vi har en tuff ekonomisk situation i vår region, precis som i nästan alla andra regioner. Vi behöver ta tuffa beslut och det här är ett av dem, säger Janette Olsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

De nya avgifterna beräknas öka regionens intäkter med cirka 100 miljoner kronor.

Risk att människor söker vård senare

Att avgiften höjs inom både primärvården och på akutmottagningar oroar Anders Åkesson, förbundsordförande på Riksförbundet Hjärtlung.

– Risken är ju att man söker vård senare helt enkelt, säger han.

Enligt Åkesson blir det därför extra viktigt att följa upp hur prisförändringen kommer att påverka mönstret hos patienterna.

– Vi kommer följa hur patientavgifterna påverkar vårdsökande och var man söker sin vård under året, säger Janette Olsson (S).

Så förändras patientavgifterna i Västra Götaland

  • Besök på akutmottagningen höjs från 300 till 400 kronor.
  • Läkarbesök på vårdcentral där man är listad höjs från 100 till 200 kronor.
  • Besök på rehabmottagning höjs från 100 till 200 kronor.
  • Patientavgift för besök hos sjuksköterska återinförs för personer som fyllt 65 år och blir 50 kronor.
  • En patientavgift införs för digitala vårdbesök och kostar 80 procent av vad ett motsvarande fysiskt besök hade kostat.
  • Högkostnadsskyddet i öppen vård, det vill säga taket för vad en patient behöver betala under ett år, höjs från 1300 kronor till 1400 kronor.

Källa: Västra Götalandsregionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.