Läraren Ramla Abdullahi är orolig för sina elever. Foto: Privat

Lärare: Skolelever i Bergsjön nekas praktikplatser

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Ramla Abdullahi slår larm om att hennes elever på Sandeklevsskolan i Bergjön nekades praktik när praktikplatserna fick information om vilken skola de gick i. 

– Jag tror att det är beror på bilden som finns av ungdomar i förorterna, säger hon.

Genom ett inlägg på Facebook tidigare i veckan bad Ramla Abdullahi allmänheten om hjälp med att hitta praktikplatser åt hennes elever. Totalt hade 52 elever som går i åttan på Sandeklevsskolan i Bersjön sökt praktikplatser och många av dem fick praktikplatser, men enligt läraren nekades vissa när det visade sig att de bor i Bergsjön.  

– Allting går bra tills de hör vilket område de kommer ifrån. När vi såg ett mönster sa vi bara skolans namn, inte området. Men de frågar och när vi berättar vänder allt och vi får ett nej.

Göteborg

Ramla Abdullahi är upprörd över situationen.

– Det är så sjukt att vi ska behöva vara rädda för att lämna information om var skolan ligger.  

Söker praktikplatser anonymt 

Det är Göteborgsregionens kommunalförbund som förmedlar praktikplatserna. Eleverna söker praktikplatser genom att ange sitt personnummer och inloggningsuppgifter på deras hemsida. När elever har fått praktikplatser ska antingen eleven själv eller lärarna ringa och bekräfta. Det är just där som läraren Ramla Abdullahi menar att diskrimineringen sker.  

– En av mina elever fick praktikplats och var på arbetsplatsen och hämtade sina arbetskläder i fredags. Han var glad och förväntasfull men på måndagen skickades han hem. 

Obligatoriskt att göra praktik 

För elever som går i årskurs åtta och nio är det obligatoriskt att göra praktik.  

– Vi känner oss extra pressade när det är obligatoriskt för våra elever att göra praktik men vi inte kan hjälpa dem att få en plats.  

Vad tror du att det beror på? 

– Jag tror att det är beror på hur förorterna utmålas och vilken bild som finns av ungdomar i förorterna. Man pratar om människor i förorterna som kollektiv, inte som individer. Det leder till alla straffas och utmålas på samma sätt.  

Vad känner du och dina elever?  

– Jag känner stor frustration och är orolig över att det görs skillnad på barn och barn. Det handlar inte om ett eller två företag, det handlar om strukturer i samhället som bygger på fördomar om förorterna och det drabbar barnen som växer upp här och det påverkar deras framtid. De elever som har drabbats av det här är ledsna.

Praktikplatser förmedlas av GR

I dagsläget samordnar Göteborgsregionens kommunalförbund praktikplatser åt cirka 120 grundskolor i Göteborgsregionen varje år. Rasim Avdic, teamledare på Praktikplatser säger att de ställer höga krav på företagen som tar emot praktikanter och han inte känner till problematiken.

– Det är inget vi känner till just nu men om det är så ser vi mycket allvarligt på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet