Det är främst på våren och hösten som olika skolor i Göteborgsområdet besöker gården i Olofstorp för att klappa och ta hand om djuren, lära sig om bland annat livet på landet förr, var mjölken kommer ifrån och forntiden.
Angered stadsdel driver gården åt kommunen i ett så kallat resursnämndsuppdrag, men stadsdelen har inte längre råd att driva gården som förut, vilket innebär att djur och lantbruk kommer försvinna från gården.
– Vi har sökt pengar från kommunstyrelsen men inte fått gehör för det, säger Embla Sköldare, områdeschef för boende och personligt stöd i Angered.
”Upplevelse att komma dit”
Elever från Bergums skola besöker gården regelbundet varje termin och de är besvikna över beslutet att ta bort djuren och lantbruket från gården.
– Man begriper att de ekonomiska resurserna är begränsade och att Göteborg står inför en stor utmaning. Men just att det drabbar den dagliga verksamheten som arbetar på gården och att våra framtida medborgare inte får möjlighet att lära sig om det förgångna tycker jag är sorgligt, säger George Schedin, rektor på Bergums skolan.
Även skoleleverna vill behålla gården.
– Det synd att djuren försvinner. Jag vill att det ska vara kvar som det är idag för det är en upplevelse att komma dit, säger eleven Levi Dahlberg.
”Djuren man vill åt”
Även Hjällboskolan har varit på gården sedan många år tillbaka.
– Det betyder mycket för eleverna att få en chans att träffa djur. Det är många av dem som inte kommer i kontakt med djur annars. Öppna gårdar betyder mycket och Bergums lantgård är lättillgängligt för oss, säger Malin Orwén, rektor på Hjällboskolan.
Skulle ni besöka gården även om inte djuren eller lantbruket är kvar?
– Det är inte lika troligt, det är djuren man vill åt. Då får vi åka någon annanstans, säger hon.
Hör i klippet ovan vad eleverna och lärare på Bergums skolan tycker om beslutet att ta bort djur och lantbruk från gården.