Arkivbild. Snälltågen kan komma att ta över efter SJ. Foto: TT

Snälltåget kan ta över nattågen mellan Göteborg och Åre efter SJ

Uppdaterad
Publicerad

SJ:s nattåg mellan Göteborg och Åre upphör efter vintern – något som väckt stark kritik och namninsamlingar har startats för att rädda linjen. Nu uppger en ny aktör att dem kan bli lösningen.

Efter SJ:s beslut att lägga ner nattågsavgångarna mellan Göteborg och Duved/Umeå efter vintersäsongen 2024-2025 kan det nu finnas en lösning – Snälltågen kan komma att ta över efter SJ.

I ett pressmeddelande berättar Snälltåget att de håller på att utreda möjligheterna för ett nattåg från Skåne, via Göteborg till Jämtland.

Nattågen

– Utgångspunkten för alla våra tåg är Malmö, så det vi undersöker nu är om vi kan tillsätta några tåg som kör via Göteborg till Jämtland, säger vd Carl Adam Holmberg.

Men vardagstrafiken är inte inräknad i lösningen.

– Det är helt enkelt för få resenärer för att bedriva vardagstrafik utan statliga intäkter. Det vi tittar på nu är eventuella resor under vinter- och sommarsäsong.

Beskedet är satt till påsk men förhoppningen är att kunna fatta ett beslut tidigare.

Linnea Granqvist på en perrong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa startade en namninsamling för att rädda nattågen. I klippet berättar hon om vad som händer med namninsamlingen härnäst. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet