Regionstyrelsen protesterar mot planerna att lägga ner trafien mellan Göteborg och Umeå och Duved. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vill bevara nattågen – nu vädjar regionstyrelsen till Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter SJ-beslutet att lägga ner nattågen från Göteborg vädjar nu regionstyrelsen till Trafikverket att fortsätta trafikera sträckan.

– Det vore mycket olyckligt om tågförbindelserna läggs ned, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

SJ har beslutat att lägga ner nattågstrafiken mellan Göteborg och Umeå och mellan Göteborg och Duved, eftersom trafiken inte är lönsam. Nu vänder sig en enig regionstyrelse i Västra Götaland till Trafikverket för att rädda nattågen.

– I ett läge där Västsverige knyts allt närmare Norrland genom den gröna omställningen behöver vi öka möjligheterna till hållbart resande, inte slå sönder dem, säger Madeleine Jonsson (MP) gruppledare, i ett pressmeddelande.

Nattågen

”Urholkar hållbart resande”

Även Moderaterna står bakom beslutet att skicka en skrivelse till Trafikverket. Partiets gruppledare Lars Holmin är kritisk till beslutet att handla upp trafik från Stockholm och norrut, men att man inte gjort likadant för Västsverige.

– Jag tycker att man glömmer Västsverige, vi behöver också få en möjlighet att resa på ett bra sätt till Umeå och Åre. Vi vill inte urholka möjligheten till hållbart resande, säger han.

Nu ska regiondirektören sammanfatta en skrivelse som ska skickas till Trafikverket, och till regeringen.

Linnea Granqvist på en perrong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 45 000 vill rädda nattågen: ”Måste göra skillnad” Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet