Det är en sen vinterkväll när SVT:s team hoppar in i baksätet i Victor och Gassans röda bil. Uppdraget inför kvällen är att synas, röra sig på platser där man sedan tidigare bedömt kan finnas risk för kriminella aktiviteter.
– Det kan vara på torg, i den lokala kiosken. Det är viktigt att skapa förtroende, för när det väl händer något, då finns vi där, säger Victor.
De arbetar uppsökande vid socialtjänstens sociala insatsgrupp.
– Ibland kan vi ha fått ett tips, en mamma som ringer in och är orolig för sin son. Då försöker vi få kontakt med honom. Ibland är tipsen anonyma, säger Gassan.
Har hjälpt över 100 personer
Sociala insatsgruppen riktar sig mot personer riskerar att hamna i kriminalitet men också de som vill lämna en kriminell livsstil. Victor och Gassan poängterar att finkänslighet och medmänsklighet är nyckelord för att lyckas.
– Vissa är rädda, andra skäms för att träffa oss, säger Victor.
– Även inom kriminella grupper finns det brottsoffer, utsatta personer som av någon anledning har svårt att lämna, säger Gassan.
Ge unga en chans till ett nytt liv
Den sociala insatsgruppen kan, efter att en person gett sitt medgivande, erbjuda hjälp med allt från att sluta med droger till studier och jobb.
– Många vi träffar berättar att de drömmer om ett lugnare, liv, ett vanligt liv, säger Victor.
Första mötet avgörande
Under kvällen har enheten haft kontakt med en orolig mamma som misstänker att sonen hamnat i kriminella kretsar.
– Vi kommer att försöka hitta honom för att prata, vi får inte vänta för länge. Mycket kan hända från dag till dag hos målgruppen, säger Gassan.
Victor berättar att det första mötet med en klient kan vara avgörande, det är då tilliten börjar förankras.
– Vi arbetar motiverande för att få en person att lämna en kriminell livsstil, ibland kan det ta flera månader. Andra kan också behöva akut hjälp för att de är rädda för sitt liv, säger Victor.
Vill du hoppa av ?
Avhoppartelefonen: 020- 50 80 80, öppen vardagar kl 9-15
Om vi inte svarar – lämna meddelande om det är tryggt att vi ringer upp eller sms:ar.
E-post: avhopparverksamheten@socialcentrum.goteborg.se
Om du mejlar – skriv hur du vill bli kontaktad.
Vid behov av hjälp från socialtjänsten utanför avhoppartelefonens öppettider kontakta Socialjouren på telefon 031-365 87 00.
Källa: Göteborg stad