Annika Öquist är enhetschef på Socialstyrelsen och hon berättar om kampenjen ”Gör en insats” för att få fler familjehem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Öquist är enhetschef på Socialstyrelsen och hon berättar om kampanjen ”Gör en insats” för att få fler familjehem. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT, Socialstyrelsen

Stor brist på familjehem – Socialstyrelsen hoppas på fler med ny kampanj

Publicerad

Närmare 20 000 barn i Sverige bor i familjehem. Men bristen på sådana hem är stor.

Därför har Socialstyrelsen startat en nationell kampanj för försöka locka fler att öppna upp sina hem för andras barn.

Socialstyrelsen satsar nu stort på kampanjen ”Gör en insats” med annonsering i sociala medier, kollektivtrafiken i storstäderna och på bio i hela landet, för att försöka få fler att vilja bli familjehem.

– Bristen är stor i hela Sverige och jag vet att till exempel Göteborg gick ut och sökte hundra nya familjehem nyligen, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

Enligt henne visar erfarenhet och analyser att familjehem är den bästa placeringsformen för barn och unga, och inte institutioner som till exempel HVB-hem.

”Inte mamma, barn och villa”

Enligt Annika Öquist finns det en felaktig bild av vilka som kan bli familjehem och att det därför är många som tror att de inte passar för det.

– Man måste inte vara ”mamma, pappa, barn i villa” utan vi behöver en mångfald av familjer med olika bakgrund och olika familjekonstellationer för barn har olika behov, säger hon.

Finns det inte risk för att oärliga personer bara gör det här för att tjäna pengar?

– Socialtjänsten har ett viktigt uppdrag och utreder grundligt alla familjer som vill bli familjehem. Är det någon som är oärlig och saker som brister kan det bli så att man byter familjehem.

Varför får jourhem mer betalt än ett familjehem?

– Det är ett helt annat uppdrag för då måste man vara hemma på heltid och hela tiden vara beredd på att ta emot ett barn som är i väldigt stor kris. Det kräver mycket kompetens.

I klippet berättar hon hur de gör om de upptäcker oärliga personer

Antal barn placerade i familjehem:

De senaste siffrorna då det gjordes en sammanställning av antalet barn som är placerade i familjehem är från 2022.

  • Västra Götaland: 3 079 barn
  • Sverige: 19 200

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.