En delad bild som visar två olika scener. Till vänster står Anna Bergkvist som är utredningsledare på polisen i Polisområde Väst. Till höger syns en polis som går mot en polisbil, omgivet av blåaktigt ljus och en ambulans i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger de båda poliserna en utförligare bild av riskerna när barn används för att utföra våldsbrott. Foto: SVT

Stor risk att oskyldiga utsätts när barn genomför våldsbrott

Publicerad

Barn används av kriminella för att utföra grova våldsdåd som skjutningar och sprängningar.

Då är risken stor att helt oskyldiga människor råkar illa ut.

Det har polisen i både Göteborg och Stockholm sett exempel på.

I klippet ger de båda poliserna en utförligare bild av riskerna när barn används för att utföra våldsbrott.

Polisen vittnar om skjutningar vid fel portar och bomber vid fel platser. Stress, oerfarenhet och dåliga direktiv hos unga gärningsmän är några av orsakerna.

Barn och unga i kriminella gäng

– Det händer att de unga gärningsmännen inte får tillräckligt med information och därmed inte hittar platsen. Till slut hamnar de i ett läge där de bara agerar utan att veta om det är rätt eller fel, säger Anna Bergkvist, utredningsledare på grova brott i region Väst.

Viktigare att det görs än bli bra

Hon förklarar att barn används som ett brottsverktyg, där uppdragsgivaren eller anstiftaren struntar i vad som händer med dem efter att brottet har genomförts.

Anna Bergkvist får medhåll av spaningsledaren Alexander Wallenius, som i flera år jobbat med samma ämnesområde i Stockholm City.

– Det eggas på av angivarna och det viktiga blir att dådet utförs snarare än att det i praktiken utförs på rätt plats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet