Nadim Ghazale sitter vid ett bord inomhus, iförd en svart jacka och en ljus tröja. Bakgrunden visar fönster med gardiner och en utomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vuxenvärlden måste kliva fram och agera” – hör den tidigare kommunpolisen berätta mer i klippet. Foto: George Adam/SVT

Nadim Ghazale om ungas inblandning i grov brottslighet: ”Går att stoppa”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera unga tonåringar misstänkts för grova våldsbrott – från sprängdåd till skjutningar.

– Samhället behöver steppa upp på väldigt många fronter, säger Nadim Ghazale, tidigare kommunpolis i Borås.

Den 10 oktober avlossades skott mot det israeliska försvarsföretaget Elbit Systems Sweden i Kallebäck i Göteborg. Den misstänkte gärningsmannen är en pojke i 13-årsåldern. Bara några dagar tidigare sköts en ung man på Kungsmässan i Kungsbacka. De misstänkta gärningsmännen är två 14-åriga pojkar.

Nadim Ghazale har arbetat som polis i över 17 år. Nu är han föreläsare, debattör och verksamhetschef för organisationen nattvandring.nu. Enligt honom har en stor förändring skett under det senaste decenniet, det är inte längre ovanligt att gärningspersoner som utför grova brått är så unga som 12 år gamla.

Barn och unga i kriminella gäng

– Vi vet att detta kommer med både status och kan bidra till ökad egenkänsla, att man får ett sammanhang och våldskapital som kan betyda mycket, säger han.

Krävs en större förändring i samhället

Den sjunkande åldern hos gärningspersonerna gör att polisen allt oftare inte är de första som kan agera. I flera fall är personen i fråga känd hos bland annat socialtjänsten och kan ha flera orosanmälningar.

– Idag har vi en skola som inte är rustad för sin samtid, vi har en socialtjänst som är underdimensionerad både resursmässigt, personalmässigt men också lagstödsmässigt, säger han och fortsätter.

– Vuxenvärlden måste kliva fram och agera, det här sker mitt framför ögonen på oss, många ser det men vi kan inte hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet