• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Kristina Isaksson, förundersökningsledare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns risk att barn som begår grova våldsbrott åt äldre kriminella kan fortsätta kommunicera med sina uppdragsgivare även när de är omhändertagna av sociala myndigheter, enligt polisen Kristina Isaksson. Foto: Anna Adersjö

Polisen: Svårare att utreda när barn begår brott

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella rekryterar barn och unga för att utföra grova våldsbrott. Men när barnen är under 15 år gamla innebär det helt andra utmaningar för polisen eftersom flera verktyg försvinner.

– De kan fortsätta kommunicera med uppdragsgivare som ännu inte har gripits, vilket kan försvåra en utredning, säger polisen Kristina Isaksson.

Bara under den senaste veckan misstänks fem pojkar som är 15 år eller yngre ha begått grova våldsbrott i Göteborgsområdet.

Det är ännu inte utrett vad som ligger bakom just de här brotten, men enligt polisen Kristina Isaksson – som inte utreder fallen – följer fallen ett mönster där barn rekryterats av kriminella för att utföra brott.

Barn och unga i kriminella gäng

Risk för fortsatt kommunikation

Polisens utredningar ser annorlunda ut när utföraren av brottet är någon som inte är straffmyndig, alltså under 15 år.

Bland annat kan inte ett barn frihetsberövas på samma sätt som en vuxen, utan endast tas omhand av socialtjänsten.

– Det innebär att vi har någon som har begått ett väldigt grovt brott på fri fot där vi inte kan inskränka deras begränsning, utan de kan fortsätta kommunicera med uppdragsgivare som ännu inte har gripits, vilket kan försvåra en utredning, säger Kristina Isaksson, förundersökningsledare i polisområde Storgöteborg syd.

Lagen som ska bryta rekryteringen

Förra året infördes lagen ”Involverande av underårig i brottslig handling”, som innebär att det är straffbart att utnyttja någon under 18 år att begå ett brott.

– Det gör att vi kan nå dem som är högre upp i hierarkin och ser till att unga personer utnyttjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet