En person står på en brygga vid en vattenkant med en vit cykel som har en korg framtill. Omgivningen är dimmig med flera byggnader i bakgrunden. Träplankor syns under personen, vilket ger en känsla av en marina eller promenadsträcka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag cyklar tills det blir för kallt”. Följ med till Göteborg för att höra hur några pendlare resonerar kring ekonomi och resor. Foto: SVT

Studie: Fler väljer bort bilen för att spara pengar

Publicerad

Nästan varannan person i storstadsregionerna har ändrat sina pendlingsvanor till följd av stigande kostnader enligt en ny undersökning. För att spara pengar väljer fler att cykla och promenera istället för att köra bil.

– Jag tycker det var överraskande att det var såpass många som ändrat sina resvanor,säger Lasse Brand, mobilitetsexpert på WSP.

Strategi och konsultföretaget WSP släppte under tisdagen sin fjärde mobilitetsstudie som undersöker hur invånarna i Sveriges fyra största storstadsregioner pendlar. Totalt har 2900 personer medverkat i studien.

Enligt studien har nästan hälften av dessa invånare, 48 procent, ändrat sättet de pendlar på grund av att mycket blivit dyrare.

– För att spara pengar stannar en del hemma oftare och reser mer sällan för att istället distansarbeta, säger Lasse Brand.

Samtidigt har fler ändrat färdmedel för att spara pengar.

– Då är det främst bilen som förlorat och cykeln som vunnit.

Främst är det bland föräldrar, unga vuxna och låginkomsttagare som resvanorna ändrats.

Enligt Lasse Brand är det även föräldrar med ganska höga inkomster som ändrat sina resvanor eftersom deras ekonomiska marginaler blivit mindre.

Göteborgare gillar sina bilar

Men det finns vissa skillnader mellan regionerna. Göteborg är den region med lägst andel cyklister.

– Bilen står sig fortfarande stark i Göteborgsregionen. Den står sig lite svagare i Stockholm till exempel där kollektivtrafiken har en starkare roll, säger Lasse Brand.

I Göteborg väljer 45 procent av arbetspendlarna bilen jämfört med i Stockholm där samma siffra är 37 procent.

Samtidigt tillägger Lasse Brand att göteborgarna verkar mer nöjda med sin pendling än stockholmarna enligt studien.

Om WSP:s mobilitetsstudie 2024

Studien har gjorts genom en enkät via CINT med ett representativt urval i åldrarna 18-70 år. CINT är en marknadsplats för olika paneler.

Datainsamlingen gjordes under maj och juni 2024.

Totalt svarade 2900 personer varav 1300 i Stockholmsregionen, 600 i Göteborgsregionen, 600 i Malmöregionen och 400 i Uppsalaregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.