Minna Johansson, docent och allmänläkare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkare ger ofta patienter livsstilsråd när det egentligen är irrelevant för problemet som patienten har sökt vård för. Det är dyrt och ineffektivt, och dessutom kan det påverka patientens relation till vården, visar en ny studie. Foto: Kajsa Norman

Studie: Oönskade livsstilsråd från läkaren ger negativa konsekvenser

Publicerad

Livsstilsråd från vården, som att gå ner i vikt, motionera mer eller sluta röka, är generellt bra – men kan slå helt fel. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

– Våra råd hjälper sällan folk att ändra livsstil och kan orsaka skada genom stigmatisering, säger forskaren och läkaren Minna Johansson.

Vårdpersonal ger ofta patienter råd med syftet att förbättra deras allmänna hälsa. Men att alltid få höra om sin övervikt oavsett vilket problem man söker hjälp för kan vara negativt både patienten och vården, visar en ny studie.

– Man kanske drar sig för att söka vård för att man inte orkar höra igen hur dåligt man lever, säger studiens huvudförfattare Minna Johansson, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och allmänläkare på Herrestads vårdcentral i Uddevalla.

Tar tid från annan vård

I studien kommer forskarna även fram till att det är både dyrt och ineffektivt att vården ger livsstilsråd till enskilda individer som inte har bett om det.

– Om vi inom vården lägger väldigt mycket tid på det så har vi inte tid att göra andra saker. Då har vi inte tid att utreda cancer, ta hand om personer med självmordstankar eller operera nageltrång, säger Minna Johansson.

Istället föreslår hon att man kan lägga resurser på samhällsinriktade satsningar som kan få fler att leva hälsosammare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.