Foto: TT

Tre av fyra kvinnor projektleder julen

Uppdaterad
Publicerad

Brukar du planera städning, inköp och mat inför julen? Svaret på den frågan bestäms i hög grad av om du är kvinna eller man.

En ny undersökning från Novus, på uppdrag av TCO, visar att tre av fyra kvinnor upplever att projektledaren för julen är en kvinna. 62 procent säger att de själva projektleder julen, och 15 procent att det är en mamma eller svärmor som gör det.

Psykologen Sandra Lindström som driver en blogg om jämställdhet i vardagen säger att traditionella könsroller märks särskilt tydligt i juletid.

– Kvinnor är generellt sett projektledare året om, men julen innebär att det ska göras en hel del för att man ska få det trevligt. En stor del av julen handlar om att ordna maten, ta hand om släktingar och att ordna presenter. Sådant ligger ofta i projektledarrollen.

Svårt att strunta i allt

Går det då att strunta i krav och förväntningar? Sandra Lindström säger att det är möjligt, men att de allra flesta trots allt vill fira jul, träffa nära och kära och ha det mysigt. Har två personer i ett förhållande helt olika bild av hur mycket som behöver göras inför julen är det viktigt att kompromissa.

– Det är lätt att det är den som lägger ribban lägre är den som får bestämma. Men så behöver det inte vara. Säger den ena att den inte alls bryr sig om julen kan den personen ta över de vanliga hushållssysslorna. Som att tvätta, passa barn och och städa, säger Sandra Lindström.

Enligt henne är det allra viktigaste att sätta sig ner tillsammans och våga sätta ord på hur man upplever situationen.

– Det är viktigt att säga att det här faktiskt är orättvist och ojämställt. Det är inte rimligt att en person drar hela lasset själv, säger hon.

”Gå inte in i försvarsposition”

Vad som behövs göras beror på vilken roll man är van att ta under julförberedelserna. Den som projektleder är troligen den som tvingas ta upp ämnet, eftersom det är den som blir stressad och pressad av den ojämlika arbetsfördelningen. Den passiva partnern behöver lyssna.

– Gå inte in i försvarsposition när någon lyfter något som är ett gemensamt ansvar. Säg hellre: oj, förlåt, jag har inte förstått att du har känt såhär. Hur kan vi lösa det här tillsammans?

När det är dags att förbereda julen gäller det att akta sig för att landa i soffan, och istället hålla igång så länge det finns saker kvar att ordna med.

– Det är inte okej att plötsligt glömma bort sitt ansvar, säger Sandra Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.