Vaccindoserna kommer att ges till personer som har utsatts för viruset. Vaccination är som enskild åtgärd inte tillräckligt för att bryta smittspridningen och övriga smittskyddsåtgärder är därför fortsatt viktiga, uppger FHM.
Det första fallet i Västra Götaland konstaterades i maj, totalt har nu tre fall bekräftats. Sammanlagt 58 fall i Sverige hade registrerats i mitten av förra veckan, varav 48 fall i Region Stockholm.
Uppmärksam på fler fall
Det är en mindre mängd vaccindoser som nu skickas till Göteborg. Men vid behov kan man få ytterligare doser skickade till sig inom en vardag, uppger regionens smittskyddsläkare Leif Dotevall. Han menar att man nu är mycket uppmärksam på nya fall i regionen.
Vid misstanke om nya fall hänvisas patienterna till hud– och könspoliklinik alternativt någon av de fyra infektionsmottagningarna.
Global vaccinbrist
Det råder en global brist på vaccinet och fördelningen till europeiska länder har gjorts utifrån befolkningsmängd och distribueras solidariskt till EU-länderna.
”Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittspridningen är tidig identifiering av fall, smittspårning och förhållningsregler för konstaterade fall så att smittan inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskyddsarbetet men kan inte ersätta andra smittskyddsåtgärder”, uppger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.
Vaccindoserna kommer i första hand att distribueras till Stockholm, Göteborg och Malmö men Folkhälsomyndigheten kommer att ha vaccin även till andra regioner. Doserna kan räcka till ungefär 1 500 personer beroende på hur de används.
Apkoppor
Apkoppor (engelska monkeypox) är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.
Under våren 2022 har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder. Överföring av virus verkar framförallt ha skett via sexuella kontakter mellan män som har sex med män.
Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.
Det finns läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.
Alla fall av infektion med apkoppor ska anmälas till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.
Källa: Folkhälsomyndigheten