– Vi kan inte sitta still och se på hur patienter blir förda bakom ljuset, säger vd:n Nick Johansson. Foto: svt

Vårdbolag hotar att stämma VGR: ”Orättvis vaccinfördelning”

Uppdaterad
Publicerad

En av de större vårdgivarna i Västra Götalandsregionen, Medtanken Group, hotar att stämma VGR om den inte redogör för hur man väljer att fördela vaccinet.

– Vi kan inte sitta still och se på hur patienter blir förda bakom ljuset, säger vd:n Nick Johansson.

Bristen på vaccin har lett till att många aktörer tvingas boka av tider och flera vårdgivare står beredda med personal och stora lokaler som ekar tomma. Nu höjs också röster om fördelningen av det vaccin som väl kommer.

– Vi företräder tio procent av de listade patienterna i regionen och vi får under en procent av allt vaccin, säger Nick Johansson, som är vd på Medtanken Group.

Vill att regionen ska redovisa hur de resonerat

Han efterlyser nu mer transparens från regionen. Det borde tydligare redogöras för hur VGR väljer ut vilka som får vaccin och varför vissa får mer än andra. Nick Johansson menar också att många patienter nu valt att lista om sig på grund av den skeva fördelningen.

– Där det finns vaccin, dit går folk, säger han.

Om inte regionen blir tydligare, och redogör för varför vaccinet fördelas som det gör, överväger nu Medtanken Group att vidta rättsliga åtgärder.

Flera vårdgivare är kritiska mot fördelningen

Flera vårdgivare som SVT Nyheter pratat med säger samma sak. Ale kommun fick i fredags reda på att de inte fick något vaccin alls denna vecka.

– Våra patienter ska inte behöva åka till annan ort. Man kan inte skicka 1 000 doser till Lysekil och noll till Ale, säger Tina Holmberg, verksamhetschef på vårdcentralen Alepraktiken.

Mats Dahl, primärvårdschef inom Närhälsan, känner igen problemet med patienter som listar om sig.

– De har gått till privata aktörer istället. Folk har sagt att de varit tvungna att lista sig trots att regionen ju sagt att man inte får säga så, säger Mats Dahl.

Regionen håller inte med.

– Vi är öppna med hur vi fördelar vaccin och vi vill ha en så bred täckning som möjligt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i VGR, och fortsätter:

– Vi kan bli tydligare, det är viktigt att vi är transparenta så att man ser att det inte finns några andra bakomliggande orsaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.