En bild av moderna flerfamiljshus med flera våningar i Umeå nära campus. Den vänstra byggnaden har balkonger i betong och en reflekterande fasad, medan den högra byggnaden har en mer traditionell design med stora fönster. Himlen är klar och blå, vilket skapar en kontrast till byggnadernas silverfärgade yta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här kan du krypa till jobbet”, säger universitetsrektorn Hans Adolfsson om campusbostäderna som är unika i Sverige. Foto: Anders Öhlund/SVT

167 nya forskarbostäder i Umeå – rektorn Hans Adolfsson: ”Här kan du krypa till jobbet”

Publicerad

Nu invigs 167 nya forskarlägenheter på Umeå Universitet. Förhoppningen är att internationella forskare ska lockas till Umeå.

– Det kommer att betyda oerhört mycket, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå Universitet.

Lägenheterna är både ettor, tvåor och treor och ligger vid de gamla administrationsbyggnaderna i närheten av cykelbron ”Svingen” och har varit efterlängtade av universitetet.

Rektorn Hans Adolfsson tycker att det är viktigt att kunna erbjuda bostäder i rekryteringen av internationella forskare.

– Det finns inget liknande i Sverige. I storstadsområden får du pendla i 45 minuter. Här kan du nästintill krypa till jobbet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.