En häktningsförhandling genomfördes helgen 5-6 april. På begäran av åklagaren valde tingsrätten att sekretessbelägga den brottsmisstänkte personens namn.
– Jag kan bekräfta att en person är häktad men tänker inte berätta vem personen är, säger åklagare Jenny Östling. Hon motiverar beslutet med en potentiell hotbild. Enligt säkra uppgifter till SVT är det 17-åringen som har häktats.
Åklagaren uppger att misstankarna gäller fyra brott: Medhjälp till försök till mord, medhjälp till grov misshandel, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och uppmaning till självmord. 17-åringen dömdes för ett år sedan för liknande brottslighet.
”Jag kan i dagsläget inte lämna några kommentarer”, skriver 17-åringens advokat i ett sms till SVT.
Avslöjade svenska 764-medlemmar
SVT:s Uppdrag granskning kunde nyligen knyta flera svenskar till 764 – ett nätverk med medlemmar i olika delar av världen som hetsar varandra att begå sadistiska handlingar. 17-åringen från Umeå pekas ut som en av medlemmarna. Amerikanska FBI betraktar 764-nätverket som ett terrorhot.
Åklagaren Jenny Östling är verksam vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hon bekräftar internationella förgreningar i Umeåutredningen samt kopplingar till 764-nätverket.
Uppdrag gransknings avslöjande presenterades den 2 april, samma dag som 17-åringen greps på en gymnasieskola i Umeå. Åklagaren vill inte kommentera om det finns ett samband.
Var aktiv under övervakningen
17-åringen dömdes våren 2024 till sju månaders ungdomsövervakning. Uppdrag granskning har kunnat visa att pojken var aktiv även under den perioden. Han hade bland annat kontakt med en annan 764-medlem som knivhögg två personer i Stockholmsförorten Hässelby.
17-åringens konto på chattappen Telegram deltog i åtminstone ett videosamtal där det ena knivdådet livesändes.
En ung kvinna från ett annat land berättar att 17-åringen, som kallade sig Chai på nätet, utsatte henne för sexuella övergrepp och uppmanade henne att ta sitt liv. Drygt en månad före Uppdrag gransknings publicering gjorde familjen en polisanmälan.
17-åringens familj har avböjt kontakt. Pojkens advokat har tidigare hävdat att tonåringen också varit ett offer och känt sig tvingad att begå brott.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
• SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
• Mind Självmordslinjen , chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
• Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.
• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
• Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
• Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.
• Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.