Svenska och EU-flaggor bakom en mikrofon från SVT vid en talarstol.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialministern Jakob Forssmed efter UGS:s granskning av sadistnätverket 764. Foto: Cornelia Schauermann/ SVT

Socialministern Jakob Forssmed efter avslöjandet om sadistnätverket 764

Publicerad

Mediejättarna måste ta ett större ansvar över sina plattformar.

Det menar Socialministern Jakob Forssmed (KD) efter SVT:s och Uppdrag Gransknings avslöjande om att flera svenskar kan kopplas till det sadistiska 764-nätverket.

– Detta visar de stora riskerna med den digitala miljön, säger Forssmed.

Internetsekten 764 är ett extremistiskt och våldsbejakande nätverk som groomar barn, ligger bakom åtminstone ett mord och har utfört flera oprovocerade knivdåd. Förövarna är ofta pojkar och unga män som har anslutit sig eller rekryterats från flera länder.

I januari greps en 14-årig pojke efter att ha knivhuggit en 55-årig kvinna i ryggen i Borås. I utredningen framkom det att han hade kopplingar till ”No lives matter”, en förgrening av 764-nätverket som förespråkar våldsdåd.

Fem svenskar kopplas till 764

SVT Verifiera och Uppdrag Granskning har i sin granskning avslöjat att minst fem svenskar kan kopplas till nätverket, som bland annat kommunicerar via Telegram och Discord.

Socialministern Jakob Forssmed (KD) att tech- och sociala medier-jättarna måste ta ett större ansvar. Han säger också att ett stort ansvar ligger hos föräldrarna och politiken.

– Europa måste ta ett mycket större gemensamt tag kring de här frågorna. Vi för också samtal med techbolagen att de ska ta ett större ansvar, säger han och fortsätter:

– Men naturligtvis måste vi få bort de mycket skadliga våldsskildringarna som finns på de här plattformarna.

Se ”Dödens chattrum – svenskarna i 764” på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.