En person i blå täckjacka som ser ut att springa ifrån kameran och en hand so håller i en kniv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder: Här är alla åtta attacker som SVT har verifierat. Följ med SVT till Hässelby, där vi följer 14-åringens digitala fotspår. Foto: Privat/SVT

Minst åtta attacker i Stockholm kopplas till satanistisk onlinesekt på Telegram

Publicerad
SVT Verifierar ·

En pojke har omhändertagits misstänkt för att oprovocerat ha knivhuggit en kvinna och en äldre man i Hässelby.

Den då 14-årige pojken kan kopplas till en satanistisk internetsekt kallad 764.

SVT kan nu avslöja att ytterligare minst sex personer har överfallits i samma område – allt har filmats och lagts ut på Telegram.

Polisen har tidigare sagt att de arbetat utifrån hypotesen att det kan finnas fler offer, vilket SVT:s granskning nu bekräftar.

Filmerna har publicerats i grupper och kanaler med 764-anknytning på chattappen Telegram, bland annat i den nu nedstängda kanalen NLM-764 Sweden.

SVT Verifierar

Videomaterialet används i propagandafilmer som marknadsför gruppens aktivitet. SVT har verifierat totalt åtta sekvenser – de två knivdåden inräknade – som är filmade i samma del av Hässelby. Sekvenserna visar hur människor slås ned och misshandlas, eller ligger ned på marken. Flera av offren är gamla och synbart sköra.

Propagandafilmerna visar ytterligare två attacker, som SVT inte lyckats verifiera. De kan alltså inte med säkerhet knytas till Hässelby.

Sekt på Telegram

764 är en självutnämnd sekt som bildades av en amerikansk tonåring 2020. Gruppen, som framförallt består av pojkar och unga män, är aktiv på nätet och ägnar sig åt sextortion av barn och unga, alltså att utpressa någon på sexuella tjänster.

SVT har undersökt den misstänkta pojkens digitala fotspår på sociala medier, där han använder aliaset ”Slain”.

Under sommaren skapades den svenska Telegramkanalen, där flera videoklipp publicerats. I flera inlägg listas ”Slain” som en av kanalens kontaktpersoner. Gruppens syfte sägs vara att ”skapa ren terror och panik i samhället”.

Tar på sig överfall

I en annan kanal, där Slain beskrivs vara administratör, står det i ett inlägg på engelska som är undertecknat Slain: ”Vi slår regelbundet ner folk... eller jag gör åtminstone.”

I ett annat inlägg står det att ”Slain (jag)” driver ”NLM-cellen”.

NLM, eller No Lives Matter, är en undergrupp till 764 som fokuserar på våldsdåd.

Användaren skriver också: ”terror handlar inte om ålder. Vi bryr oss inte om ni kallar oss mesar för att vi skadar en gammal person.”

SVT har också pratat med en person som har kunnat visa privata chattar med Slain. I chattarna skriver Slain på svenska och tar på sig knivattacken mot en kvinna i Hässelby den 18 juli – ett brott som polisen misstänker pojken för men som han i förhör nekat till.

Polisen vill inte kommentera SVT:s granskning med hänvisning till förundersökningssekretess. Även pojkens advokat har avböjt intervju. 80-åringens familj har godkänt SVT:s publicering av bilderna.

Så har vi kopplat ”Slain” till den omhändertagna pojken

Flera fynd sammankopplar Slain och den omhändertagna pojken.

I den del av Hässelby där attackerna skett har aliaset ”Slain 764” klottrats på flera olika platser.

En sökning på ett användar-id som är knutet till ett av Slains, nu raderade, Telegramkonton visar flera bevarade meddelanden i ett antal grupper.

I två meddelanden nämner Slain ett av sina tidigare alias. Aliaset matchar med flera konton vars registrerade mejladress innehåller den misstänktes för och efternamn. Andra konton som har registrerats med mejladressen använder ett annat alternativt alias som även det kan kopplas till Slain.

I ett röstmeddelande säger Slain, på engelska, att hans familj tillhör ”diasporan” och har flyttat till ett nordeuropeiskt land – vilket stämmer överens med pojkens bakgrund. I nästa röstmeddelande pratar han svenska.

En annan användare, som är administratör i samma kanal som Slain, beskriver hans ålder som ”14 år”, vilket stämmer överens med den misstänktes ålder vid tillfället.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Här nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alltid öppet.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det går även att vända sig till en ungdomsmottagning från att man är 12 eller 13 år tills man är mellan 20 och 25 år. Kontakta din ungdomsmottagning för att se vad som gäller just där.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet