I den undersökning SVT Nyheter Västerbotten gjort tillsammans med övriga mediehus i länet säger bland annat tre av tio att de blivit tillsagda att hänvisa vidare om det ringer en journalist. Och under de senaste tio åren har antalet journalister på de stora redaktionerna minskat, samtidigt som det blivit fler kommunikatörer.
Vi har tittat på Region, Länsstyrelse och Skellefteå- samt Umeå kommun och där har antalet kommunikatörer ökat med 15 procent sedan 2009.
Jesper Enbom, medieforskare vid Umeå universitet, menar att det uppstår en obalans när antalet journalister blir färre i takt med att kommunikatörerna ökar.
– Risken är att organisationernas syn dominerar och deras intresse är att visa upp en bra yta. Och då dominerar inte den granskande synen.
”Kan vara svårt att få tag i ansvariga”
Skellefteå är den kommun i Västerbotten som hittills har gått längst i att styra medborgare och journalister hur de kan komma i kontakt med kommunen på olika sätt då allt ska gå via kundtjänst.
Vad tänker du om den utvecklingen?
– Det finns en risk i att det blir svårt att få tag i ansvariga, både som journalist och privatperson. Fastnar du och blir blockerad i kundtjänst så kan du inte ställa de frågor som du kanske behöver till den ansvariga, säger medieforskaren Jesper Enbom.
Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå kommun, menar att de haft systemet i över tio år och att det fungerar bra.
– Vi har utarbetade rutiner kring de risker han lyfter. Vi besvarar de flesta ärendena i första linjen, men går det inte att svara på där så blir det ett ärende där en handläggare kontaktas så man får prata med rätt person, säger Kristina Sundin Jonsson.
Utvecklingen av journalister och kommunikatörer i länet
Journalistutvecklingen sammanlagt:
2009: 181,02 journalister
2019: 142,41 journalister
Kommunikatörsutvecklingen sammanlagt:
(Länsstyrelse, Umeå kommun, Skellefteå kommun, Region/VLL)
2009: 64,76 kommunikatörer
2019: 74,625 kommunikatörer