• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: SVT

Björn sågs nära Holmsund

Uppdaterad
Publicerad

En björn sågs under torsdagen vid Yttertavle nära Holmsund i Umeå. Karolina Lundin hann kika på björnen ganska länge.

– Det var riktigt mäktigt, säger hon.

Det var vid 19-tiden som Karolina Lundin körde bil på Yttertavlevägen, på väg hem till Holmsund. Ungefär 300 meter innan Holmsundsvägen såg hon en björn som stod i diket.

– Jag stannade bilen för att hinna se den. Den stannade upp och tittade mot mig. Sedan sprang den in i skogen, säger Lundin.

Har du sett björn tidigare?

– Nej, jag har inte det. Jag brukar gå i skogarna däromkring med mina hundar ganska ofta och jag tänkte att det kan vara bra för folk att veta att den finns björn i området, säger hon.

Lundin försökte fota björnen, men precis då försvann den in i skogen.

– Jag fick se den i alla fall och det känns jättekul, säger hon.

Att björn syns till är relativt ovanligt, men det har hänt i Umeåtrakten tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.