En person håller upp en chokladask

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Lukas Deininger berättar om exempel där lobbyister gjorde tveksamma köp med Region Västerbottens kreditkort. Foto: Tommy Forsgren/SVT, arkiv/SVT

Chokladaskar och gourmetmiddagar – hit går Region Västerbottens lobbypengar

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har Region Västerbottens betalkort vid flera tillfällen använts felaktigt av lobbyister – och vissa brister kvarstår.

Med betalkorten köptes exempelvis bjudmiddag och chokladaskar till olika politiker utan att redovisa kvitto.

I år har Region Västerbotten budgeterat 7,4 miljoner kronor för externa relationer och strategisk platsutveckling.

Utöver representationen i Bryssel genom North Sweden European Office ingår regionen i diverse andra nätverk och projekt för att främja Västerbottens intressen, både på nationell nivå och EU-nivå.

EU-valet i Västerbotten 2024

Men hur pengarna har använts har inte alltid varit tydligt.

Revisorer pekar ut brister under flera år

Regionens revisorer har sedan 2020 i flera granskningar påpekat att regionala utvecklingsnämndens hantering av kreditkorten är bristfällig.

Vid den första granskningen saknades kvitton i 38 procent av inköpen. I senare granskningar påpekades även att det gick att utesluta att tveksamma köp har begåtts.

Kvitton för taxfree-köp saknas

I den senaste uppföljningen som revisionskontoret publicerade under våren 2024, visade det sig att bristerna delvis kvarstår.

– Det finns en del mindre brister kvar, men de största bristerna är åtgärdade, säger Edward Riedl (M), revisionskollegiets ordförande.

Det saknas bland annat information om syfte och deltagare i 17 procent av kortköpen för resor och representation.

Lobbyist bjöd med regionens kreditkort

När SVT granskar betalkortsfakturorna är det flera köp som sticker ut, exempelvis en gourmetmiddag i Frankrike, där regionens kreditkort användes för att betala middag och 35 flaskor vin för 38 personer. Lobbyisten som betalade var inte anställd av regionen.

I ett mejl till SVT tillägger regionrådet Rickard Carstedt (S) efter en intervju med SVT att regionen har fått inbetalningar från deltagare vid gourmetmiddagen i Frankrike motsvarande 18 168 kronor. Region Västerbotten har därmed inte stått för hela restaurangnotan.

Så gjorde SVT granskningen

SVT begärde ut 263 kreditkortsfakturor för betalkort som är knutna till Region Västerbottens regionala utvecklingsnämnd.

87 kortköp undersöktes närmare då syftet inte var uppenbart. För 22 stickprov begärdes kvitton ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Västerbotten 2024

Mer i ämnet