Forskaren Fredrik Lindman från SLU i Umeå visar trattkantareller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara vissa delar av Sverige drabbades” – forskaren Fredrik Lidman från SLU i Umeå svarar på tre frågor om radioaktivt cesium i svampar. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Därför fortsätter kartläggningen av strålning i svamp – 40 år efter Tjernobyl

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du testa hur mycket cesium-137 efter Tjernobylolyckan som finns kvar i just din svampskog. Strålsäkerhetsmyndigheten kartlägger halterna i svampar som plockats i Västerbotten och andra län som drabbades av nedfall efter olyckan.

– Det drog upp från Uppsalatrakten längs Norrlandskusten och ungefär vid Nordmaling och Umeå så vek det av inåt landet, säger forskaren Fredrik Lidman från SLU i Umeå.

Olyckan i kärnkraftsreaktorn i Tjernobyl i Ukraina inträffade år 1986 och innebar att stora mängder radioaktiva ämnen spreds, bland annat till Sverige.

Trots att det alltså gått nästan 40 år sen olyckan kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att kartlägga halterna av radioaktivt cesium i svamp under hösten.

Hoppas på allmänhetens hjälp

Myndigheten hoppas därför att allmänheten ska skicka in svampprover från de län som drabbades av nedfall efter olyckan – det vill säga Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Södermanland.

– Vi vill ha in prover från vanliga svampplockare för att få ett bredare urval av svampar från olika områden. Det kan öka kunskapen om halterna av cesium-137 som fortfarande kan finnas kvar efter Tjernobylolyckan, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det går att skicka in prover fram till den sista november och mätresultaten får man inom en vecka.

Här kan du läsa mer om hur man skickar in ett svampprov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.