Kristdemokraten Per Boström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Boström (KD) tycker inte att majoriteten i kommunstyret diskuterat om prognoserna för tillväxt inte skulle hålla. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Efter Northvolts besked – KD:s kritik mot majoriteten i kommunstyrelsen: ”Fartblindhet”

Publicerad

Den styrande majoriteten i Skellefteå har saknat en plan B om befolkningen inte växer i den takt som kommunen räknat med. Det menar kristdemokraten Per Boström efter beskedet att Northvolt planerar neddragningar.

– En fartblindhet som drabbat majoriteten, säger Per Boström (KD).

Kommunstyret i Skellefteå kommun har haft extremt höga befolkningsprognoser, vilka skatteprognoser och investeringsramar är utformade efter. Det menar Per Boström (KD) som saknat en nyanserad dialog om prognoserna inte skulle hålla.

– Man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Hur ser prognosen ut om exempelvis Northvolt skulle bromsar in, vilket man faktiskt gör nu. Det upplever vi att man absolut inte haft från styrande majoriteten och jag tror att man är lite tagna på sängen, säger han.

Ekonomisk kris för Northvolt

Vill se över investeringstakten

Merparten av de investeringar som gjorts i Skellefteå har varit nödvändiga, menar Andreas Löwenhöök (M), men säger att Moderaterna har argumenterat för en försiktigare kommunal investeringsvolym.

– Efter Northvolts besked vill vi värdera hur investeringsplanerna ska se ut framöver, det vill säga om vi ska bibehålla eller slå av något på investeringstakten, säger han.

Kommunpolitiker inte oroade

Samtidigt som Per Boström (KD) poängterar att Northvolt är en viktig faktor för Skellefteås tillväxt är han inte oroad över framtiden.

Det är inte heller de andra gruppledare som SVT pratat med.

Både Carina Sundbom (C), Christina Soldan (L) och Andreas Löwenhöök (M) lyfter den låga arbetslösheten som finns i Skellefteå.

– Vi har en arbetslöshet på tre procent så att där finns det möjligheter att faktiskt ta hand om de personer som kanske blir utan jobb, säger Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet.

– Vi kan inte ta beaktande olika företags tankar och planering, utan vi reagerar utifrån hur det ser ut för befolkningen i Skellefteå just nu, säger Joakim Wallström (V).

Burman (S): ”Ser över prognoserna varje år”

Socialdemokratiska kommunalrådet Lorents Burman säger att kommunen ser över prognosen varje år.

– Vi sätter prognoser varje år när vi sitter med budgeten. Vilken volym i skattemedel som flyttat hit och prognoserna vi haft har verkligen överträffat sig själva, säger han.

– Vi satte en utvecklingsstrategi 2015 för att vända på våra befolkningssiffror. Vi har inte en investeringsplan utifrån Northvolt utan utifrån vår tillväxt. Och den prövar vi varje år, säger Lorents Burman (S).

Carona Sundbom (C), en skylt vid Northvolt Ett och Markku Abrahamsson (SD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Carina Sundbom (C) och Markku Abrahamsson (SD) i Skellefteå tänker om Northvolts besked om varsel och produktionspaus. Foto: Evelina Dahlberg/SVT, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet