• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En av de bästa böckerna jag läst” – hör ungdomarna och ungdomsbibliotekarien Klara Ferneman om BookTok-trenden. Foto: SVT/Linnea Vennström

Biblioteken i Umeå märker av Booktok-trenden – många nya unga letar sig dit

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medieplattformen Tiktok har boken blivit trendig under hashtaggen Booktok – något som märks på biblioteken. I Umeå har man infört en egen hylla för BookTok-böcker.

– Vi märker tydligt att de böckerna efterfrågas. Vi måste hänga med och köpa in det som är populärt, säger ungdomsbibliotekarien Klara Ferneman. 

Memes, dans, livsstil – och nu även böcker. Under hashtaggen #Booktok på den social medieplattformen Tiktok samlas korta videos med bokrecensioner, boktips och träffsäkra bokskämt. Lite som en bokklubb, fast virtuell.

Ungdomsbibliotekarien Klara Ferneman på stadsbiblioteket i Umeå har tydligt märkt av hur trenden lockar ungdomar till biblioteken. Efterfrågan på böcker som inte varit jätteutlånade tidigare börjar bli populära.

– Det är jättepositivt att vi får draghjälp av sociala medier, säger Klara Ferneman.

Följer trenderna 

När Klara Ferneman gör beställningar av nya böcker måste hon hålla koll på vilka böcker som är populära på Tiktok. Engelsk skönlitteratur, både gammal som ny, är något hon ser ett växande intresse för.

– De allra populäraste böckerna försvinner alltid från hyllan, säger Klara Ferneman.

Hör vad ungdomarna tycker om boktrenden i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.