Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Djupsundssjön norr om Vindeln i Västerbotten syns det att vintrarna blir allt kortare. Se mätanläggningarna vid Svartberget och hör SLU:s professor Hjalmar Laudon om upptäckten. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

SLU:s nya rön: En månad kortare vinter vid Svartberget i Vindeln

Uppdaterad
Publicerad

I ett forskningsområde i Västerbotten har forskare sett att vintrarna blivit en månad kortare på 40 år. Men forskningsresultaten skulle inte varit lika tydliga om det inte varit för dagboksanteckningar om när isen försvinner på en närliggande sjö.

Svartbergets forskningsområde ligger i närheten av Vindeln och drivs av Sveriges lantbruksuniversitetet, SLU. Här har träden nummer, luften övervakas på olika nivåer och man har total kontroll på det mesta i det 68 kvadratkilometer stora skogsområdet som studeras högteknologiskt.

– Här har vi mätt kontinuerligt sedan 1980, förklarar Hjalmar Laudon, professor på SLU i Umeå, och visar hur vattnet i en bäck rinner genom en mätanläggning.

Klimat

Fyller lucka i klimatforskning

När Hjalmar Laudon och de forskare som studerar miljön vid Svartberget fick ta del av dagboksanteckningar om isgången på Djupsundssjön några mil från forskningsområdet fylldes en viktig lucka i den klimatforskning som pågår vid Svartberget.

Mätanläggning vid Svartberget.

En månad kortare vinter

Forskarna hade haft svårt att hitta exakta data för när vintern tar slut på våren. Med noteringarna om isgången på Djupsundssjön fick man en bättre bild.

– Det var jätteviktigt, säger Hjalmar Laudon som nu kan visa att vintrarna i området blivit en månad kortare under en 40-årsperiod.

Påverkar snön

De förändrade vintrarna innebär stora temperaturvariationer som påverkar snön i området.

– Vi får många fler övergångar mellan minusgrader och plusgrader. Det blir mycket mera islager vilket ger problem till exempel för renar men också att vägarna blir mycket isigare, konstaterar Hjalmar Laudon.

I klippet: Se mätanläggningarna och hör mer om upptäckten av de kortare vintrarna vid Svartberget i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet