Jesper Enbom, universitetslektor i strategisk kommunikation. Foto: SVT, Julia Hedlund

Få offentliganställda vet sina rättigheter att prata med media

Uppdaterad
Publicerad

Varannan offentliganställd vet inte vad meddelarfrihet är. Det visar en opinionsundersökning gjord av de stora nyhetsredaktionerna i Västerbotten.

– Risken är att problem kvarstår och att det blir tyst på arbetsplatserna, säger medieforskaren Jesper Enbom.

Det finns kunskapsluckor rörande meddelarfrihet bland offentliganställda, endast en av åtta har fått information av sin arbetsgivare om meddelarfrihet.

Jesper Enbom är universitetslektor i strategisk kommunikation vid Umeå universitet och har tillsammans med sin kollega Stefan Sjöström tittat på offentlig sektor och insyn i olika projekt sedan år 2012. Resultatet från undersökningen som SVT Nyheter Västerbotten gjort tillsammans med de stora nyhetsredaktionera i länet förvånade honom.

#tystnaden

– Jag trodde inte att det var så många som inte kände till sina rättigheter om meddelarfrihet. Arbetsgivare måste bli bättre på att informera sina anställda att de har rätt att uttala sig, säger Jesper Enbom.

”Ett större tänk på saker framstår”

Han tror att okunskapen kan bottna i att det finns en otydlig gräns mellan det offentliga och privata då en del tidigare offentliga verksamheter har privatiserats eller verksamheter som drivs av privata aktörer men är offentligt finansierade. Då gäller inte rättigheterna att uttala sig på samma sätt.

Ser du några farhågor om det fortsätter såhär?

– Jag ser en oro att det blir tystare på våra arbetsplatser, att anställda inte vågar berätta om sådant som inte går rätt till. Att de mer och mer tänker på hur saker och ting framstår.

Enbom säger att det inte går att överskatta betydelsen av meddelarfriheten och offentlighetsprincipen. Att det är nödvändigt för ett demokratiskt samtal och viktigt för verksamheterna medborgarna är med och bekostar.

I klippet ovan kan du höra medieforskaren om vikten av meddelarfrihet.

Om undersökningen

SVT Nyheter Västerbotten, Norran, VK, Folklbladet och SR Västerbotten P4 granskar i en unik, gemensam satsning den tystnadskultur vi ofta möter inom offentlig sektor i Västerbotten. Vi vill med samordnade publiceringar lyfta det demokratiproblem som det innebär när offentliganställda inte vågar berätta om missförhållanden eller öppet kritisera sin arbetsgivare.  Ipsos har på uppdrag av ovan nämna redaktioner genomfört en undersökning bland offentliganställda i Västerbottens län. Undersökningen har gjorts via telefonintervjuer med personer som är 18 år eller äldre. 303 personer har intervjuats, varav 103 i Umeå kommun, 100 i Skellefteå kommun och 100 i övriga kommuner i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet