Förutom konkurrens från industrin, som också är på jakt efter personal, kan man lägga till stora pensionsavgångar och större barngrupper till ekvationen. Nu larmar förskolefacken om personal som går på knäna.
– Det har blivit dramatiskt nu, det är svårt för förskollärarna som finns kvar och kanske blir ensamma på sin avdelning, säger Mikael Johansson, ordförande Lärarförbundet i Skellefteå.
Se mer om fackens kritik och vad kommunen fått för respons på annonseringen i klippet.
Stora barngrupper
Fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet berättar om att de får signaler om att det är tungt för deras medlemmar i förskolan.
– Vi vet att det är stora barngrupper och är någon sjuk finns det ingen att ringa in som vikarie, säger Anki Petterson, ordförande för Kommunal i Skellefteå.
Kerstin Steinvall, avdelningschef förskola, bekräftar fackens bild av att det blivit allt tuffare för personalen på flera förskolor i Skellefteå.
Söker personal
Kommunen vill bums tillsvidareanställa 20 barnskötare och 10 förskollärare. Det finns också planer på att utöka grundbemanningen och starta nya lokala vikariepooler. En ny kampanj för att locka personal till förskolan sjösätts i mitten av december.
– Vi har satt ihop en gedigen lista med aktiviteter som vi kommer att introducera nu, säger Kerstin Steinvall.
Annonskritik
Men fackförbunden är kritiska till en del av den annonsering som kommunen redan gjort – annonser där det understryks att ”ingen utbildning krävs”.
– Jag kan förstå att man blir orolig utifrån sin yrkesroll. Men det är en insats som vi provar för att förskollärare och barnskötare ska kunna jobba med sina uppdrag. Då behöver vi bemanna med andra kompetenser, säger avdelningschef Kerstin Steinvall.